T24 Yaşam
'Bursa şeftalisi', kısa süre önce Avrupa Birliği (AB) tarafından Korumalı Menşe Adı (PDO) statüsü verilen özel bir şeftali türünü ifade ediyor. Bu şeftali, AB’den bu önemli onayı alan Türkiye’nin ilk şeftalisi, Bursa'nın ise Gemlik zeytininin ardından AB tarafından tanınan ikinci ürünü oldu.
AB, Korumalı Menşe Adı (PDO) tescili ile; 'Bursa şeftalisi' adının, bölgenin çevresiyle ilgili özelliklerinin ve ürünün yetiştirmesinde kullanılan geleneksel yöntemlerin korunmasını sağlıyor.
Kızarmış sarı kabuklu, sarı etli, tatlı ve sulu Bursa şeftalisi
Bursa şeftalisi, aslında J.H. Hale ve Glohaven olmak üzere iki taze meyve çeşidini içeriyor. Her iki çeşit de orta büyüklükte, gevşek çekirdekli, kızarmış sarı kabuklu, sarı etli, tatlı ve sulu oluyor. J.H. Hale çeşidinin meyvesi tüylü ve sert, Glohaven çeşidinin meyvesi ise hafif tüylü ve orta sert özellikleri gösteriyor.
Şeftali; nihai tüketici için karton, ahşap tepsi veya kutularda paketlenerek satışa sunuluyor. Plastik ambalaj kullanılmıyor.
Bu şeftali Bursa’nın dokuz ilçesi ve onların köylerinde yetiştiriliyor
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, “Türkiye'deki PDO/PGI tescilleri, AB'nin Türkiye'nin tarımsal peyzajının zengin çeşitliliğini ortaya çıkarmak ve yerel yöntemleri, üreticileri, tüketicileri ve ürünleri koruma konusundaki kararlılığını yansıtıyor. Bursa şeftalisinin AB tarafından PDO olarak tescil edilmesini memnuniyetle karşılıyor ve Türkiye'deki üreticilerin bu tescilden ilham almasını umuyorum" diyor.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski
Tescil başvurusu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Bursa Bölge Şubesi tarafından yapıldı. Köy-Koop Bursa Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan şunları söylüyor:
"Bu, Bursa için çok güzel bir gelişme. Şeftalimiz artık Avrupa'ya ‘Bursa şeftalisi’ olarak gidecek ve PDO sayesinde ismi AB tarafından korunacak. Ürünümüz daha iyi tanınacak. Herkese hayırlı uğurlu olsun."
Köy-Koop Bursa Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan
Başvuru sürecinde yer alan isimlerden biri de Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu'ydu. Dokuzlu konu hakkındaki gelişme için şunları söylüyor:
"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle 2016-2018 yılları arasında ‘Türkiye ve Bursa Bölgesinde Coğrafi İşaretlerin Gelişiminin Desteklenmesi ve Öğrenilen Derslerin Yerel Değişiminin Teşvik Edilmesi’ projesi yürütüldü. Bu proje kapsamında Bursa şeftalisi ve Bursa siyah incirinin AB tescili için hazırlıklar yapıldı. Bursa şeftalisi eski çeşitlerden oluşuyor ve lezzetiyle öne çıkıyor. AB tescili, üreticileri eski çeşitleri korumaya teşvik edecek. 'Bursa Şeftalisi' isminin haksız kullanımını engelleyecek. AB tesciliyle şeftalimiz, kendisi de bir şeftali üreticisi olan AB'de pazar bulabilecek ve bölgenin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücü artacak"
Bursalı üreticiler de bu tescil konusunda iyimser: “Çok memnunuz. AB tescilinin etkisini hemen gördük, satışlarımız arttı. Bundan sonra Avrupa'da daha fazla pazar bulacağımıza inanıyorum” diyor şeftali üreticisi İsmail Korku.
Bir diğer üretici Haluk Kürel de şunları söylüyor: “AB tescili ürünümüze değer katacak ve hem yurt içinde hem de küresel pazarda ivme yaratacak. Ayrıca ihracatımız üzerinde de olumlu bir etkisi olacak.”
AB’nin Türkiye’de tescil ettiği ürünler
Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri/Bursa siyahı ve Söke pamuğu.
|
Kaynak: AB Türkiye Delegasyonu internet sitesi