Dünya Basınında Bugün

Türkiye'nin Avusturya zaferi dünya basınında: "Mert'in kurtarışı Türk futbol folklorüne geçti", "Arda hem orkestra şefi hem paşaydı"

03 Temmuz 2024 09:18

T24 Dış Haberler

Avrupa Futbol Şampiyonası'na sıklıkla "futbol festivali" diye hitap edilir. 2024 şampiyonası bu lakabın hakkını sonuna kadar vermeye devam ediyor. Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale kaldığı karşılaşma, şu ana kadar turnuvanın en nefes kesen karşılaşmalarından biri oldu. Mert Günok'un son dakikada yaptığı mucize kurtarış, kariyeri düşüşte olduğu söylenen Merih Demiral'ın 11'e iki gol ve çok iyi bir savunma performansıyla dönmesi, Ralf Ragnick'in Avusturya'sının taktik haritası baskısı. Sosyal medyada birçok kişinin "Turnuvanın şu ana kadarki en iyi karşılaşması" olarak nitelediği maç, dünya basınında da geniş yer buldu. 

The Guardian muhabiri Nick Ames, maçın hikayesini yazarken "Bu maçın tamamında inanılmaz yüksek bir kalite vardı ve sonucu Türk futbol folklorüne girecek bir an belirledi" ifadelerini kullandı. Ames'in bahsettiği "an", tabii ki kaleci Mert Günok'un 90+4'te Avusturya'nın içeri doldurduğu topta Christoph Baumgartner'ın kafa vuruşunu topun sekmesine rağmen çıkarması. Ames, maçın son düdüğüyle birlikte Türk taraftarların turnuvanın desibel rekorunu kırdığına da emin olduğunu ifade etti. 

Ames, Türkiye'nin 3 ay önceki hazırlık maçında Avusturya'dan aldığı 6-1'lik yenilginin intikamını da aldığını ifade etti. Milli Takımı'n en gerektiği anlarda "sert, teknik ve düzenli kaldığını" ifade eden Ames, "Bu maç Türkiye'nin duygusallığı ile Avusturya'nın makine gibi oyunun çarpışması olarak görülüyordu, ancak sonuç Montella için bir zafer olarak nitelenmeli" değerlendirmesinde bulundu. 

The Guardian'ın futbol yazarlarından Jonathan Liew ise maç analizinde Türkiye'nin genç yıldızı Arda Güler'i öne çıkardı. Liew, "Kaos ve kanunsuz mücadelenin gecesin Güler nasıl olduysa sadece şans yaratan değil aynı zamanda orkestra şefiydi, sadece pasör değil aynı zamanda paşaydı, Türk futbolunun bir jenerasyondur yaşadığı en büyük gecenin enerji dolu generali, aynı zamanda kalp ve ciğerleriydi" yazdı. 

Liew, "Çalhanoğlu'nun eksikliğinde Avrupa'nın en parlak gençlerinden biri liderlik edebileceğini gösterdi" dedi. Liew aynı zamanda Arda'nın top ayağında olmadığı dakikalarda bile verdiği direktifler, işaretler ve öfkesiyle oyuna etki ettiğini belirtti. 

Mert Günok'un maça damga vuran kurtarışı, birçok İngiliz yorumcu tarafından 1970 Dünya Kupası'nda Gordon Baks'in Pele'nin şutunu çıkarmasına benzetildi. Bu kurtarışı İngilizler "Yüzyılın kurtarışı" olarak ansa da, BBC Sport'tan Chris Bevan "Acaba ona denk bir kurtarış mı gördük?" diye sordu. 

BBC Radio baş futbol muhabiri Ian Dennis de, "Kurtarıştan sonra birbirimize baktık ve aynı anda şunu söyledik: Gordon Banks" diye maçın kaderini belirleyen anda yaşadıklarını anlattı.

ABD'nin önde gelen spor yayınlarından New York Times'ın The Athletic'i de maçla ilgili haberinde hepimizin kafasındaki o soruyu sordu: "Mert o kurtarışı nasıl yaptı?". Kurtarışı "mucizevi" olarak niteleyen The Athletic, "Türkiye çeyrek finale kalmak için gerekeni yaptı" ifadelerini kullandı. 

The Athletic yazarlarından Michael Cox, karşılaşmanın ilk dakikalarda karşılıklı top kayıpları nedeniyle Bundesliga'ya, daha sonra takımların prese ara vermesiyle Güney Amerika maçlarına ve zaman zaman karşılıklı hatalar nedeniyle alt lig maçlarına benzediğini ifade etti. 

Alman gazetelerinden Bild de Türkiye'nin Mert Günok'un "mucize kurtarışıyla" turnuvanın gizli favorilerinden Auvsturya'yı elemeyi başardığını söyledi. Öte yandan Bild, maçın kahramanlarından Merih Demiral'in maçın sonunda "bozkurt selamı" vermesini "skandal" olarak niteledi.