Politika

Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu, 12 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti

20 Ocak 2025 12:12

T24 Dış Haberler

Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle yeniden faaliyet geçti. 

Suriye'nin Halep kentindeki Muhafaza semtinde bulunan Halep Başkonsolosluğu'nun açılışına, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Büyükelçi Burhan Köroğlu, Halep Başkonsolosu Hakan Cengiz ve çok sayıda davetli katıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 12 yıllık aranın ardından geçen ay Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğinin açıldığını hatırlatarak, "Halep Başkonsolosluğumuz da inşallah 20 Ocak günü faaliyete geçecek." ifadesini kullanmıştı. Bugün, Türk bayrağının göndere çekilmesiyle Türkiye'nin Halep Büyükelçiliği faaliyete geçti. 

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Halep Başkonsolosluğu önünde yaptığı açıklamada, "Türk vatandaşlığını alıp çifte vatandaş olmuş Suriyeli kardeşlerimize buradaki konsolosluk hizmetlerini en layıkıyla vereceğiz. Her türlü sorunun çözümünde başkonsolosumuz görev yapacaktır. Tarihî, kültürel, siyasî ilişkilerin geliştirilmesinde burada diğer kurumlarımızla da birlikte AFAD, Kızılay, İçişleri Bakanlığı, Yunus Emre gibi kurumlarımızla faaliyette bulunacağız. Önümüzdeki dönemde, Suriye'nin yeniden imarında büyük yara almış şehirlerden biri olarak Halep en başta Türkiye'nin kadrajında olacak. Türkiye, Halep'in tarih boyunca sahip ve layık olduğu değere yeniden ulaşması konusunda elinden geleni yapacaktır." ifadelerini kullandı. 

 

"Konsolosluğumuzun hedefi iki halkın bir arada beraberce yaşamasını sağlayacak her türlü desteği vermek" diyen Köroğlu, "13 yıl boyunca Suriyeli kardeşlerimizin daha fazla mağdur olmaması için onlara kapılarımızı açtık, onları ülkemizde misafir ettik. Hudut boylarında yapılar oluşturduk, en azından bir miktarının geçici olarak dönmelerine vesile olduk. İnşallah bu büyük zaferden sonra isteyen Suriyelilerin gönüllü olarak istemeleri durumunda ülkelerine dönmelerine yardımcı olacağız. Burada da istikrar ve altyapı problemlerinin çözülmesine ülkemiz olarak kaynaklarımızı kullanarak yardımcı olmaye devam edeceğiz." diye konuştu. 

"Her iki halk açısından Halep'te Türk bayrağının göndere çekilmesi ne anlama geliyor?" sorusuna yanıt veren Köroğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Türk bayrağı burada Türkiye'nin varlığı demektir. Bu bina, bu arazi Türkiye arazisidir. Türkiye'nin devlet olarak en yüksek düzeyde temsil edildiğinin göstergesidir. Bu şehirde Türkiye ile herhangi bir talebi olan, ilişkisini geliştirmek isteyen insanın başvurabileceği ve projelerini aktarabileceği bir yapı. Bu şekilde bakmak lazım. Biz tabii, Halep'teki Türkiye'yiz. Sorunların çözümüyle ilgili fırsatların bir tür katalizörü olacağız."

Bakan Fidan duyurmuştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Suriye'deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Suriye'deki yeni yönetimin İstihbarat Başkanı Enes Hattab'la gerçekleştirdiği 3+3 formatındaki toplantının ardından Şeybani ile ortak basın toplantısı gerçekleştirmişti. 

Bakan Fidan, buradaki açıklamasında 12 yıllık aranın ardından Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu'nun 20 Ocak'ta yeniden faaliyete geçeceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı, "Halep Başkonsolosluğumuz da inşallah 20 Ocak günü faaliyete geçecek. İnşallah Türk Hava Yolları uçuşlarına da yakında başlanacağını göreceğiz." ifadesini kullanmıştı. 

Türk Hava Yolları'nın (THY) Şam uçuşlarının da 23 Ocak'ta başlaması bekleniyor. 

Ne olmuştu?

Türkiye, 12 yıl aranın ardından Beşar Esad yönetiminin devrilmesi sonrası Şam'daki Büyükelçiliği'ni yeniden faaliyete geçirmişti.

Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilmişti.

Köroğlu'nun Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilmesinin ardından T24'e bilgi veren resmî kaynaklar, Şam'a neden geçici maslahatgüzar düzeyinde atama yapıldığına ilişkin açıklamada bulunmuş ve geçici maslahatgüzar atamasının nedeninin Heyet Tahrir Şam'ı (HTŞ) tanıma veya tanımama konusundaki tartışmanın önünün kesilmesi olduğunu ifade etmişti. 

Türkiye ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkilerin teknik olarak hiç kesilmediğini çünkü Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu faaliyetlerine sürekli olarak devam ettiğini aktaran resmî kaynaklar, geçici maslahatgüzarların güven mektubu sunmadığının altını çizmişti. 

Kaynaklar, "teknik olarak kesilmemiş olan diplomatik ilişkilerin kaldığı yerden devam edeceğini" aktarmıştı.