Dünya

Türkiye'nin son Şam Büyükelçisi Önhon: Abbas, Türkiye ziyareti sırasında Hamas yetkilileriyle görüşebilir

"Abbas'ın ziyareti, Erdoğan'a Filistin politikasının Hamas'la sınırlı olmadığını gösterme şansı verecek"

13 Ağustos 2024 13:18

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 14-15 Ağustos'ta yapacağı Türkiye ziyaretinde Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki sürtüşmenin devam etmesine rağmen Hamas yetkilileriyle bir araya gelebileceğini ifade etti.

Al Majalla için bir yazı kaleme alan emekli büyükelçi, Abbas'ın TBMM'de yapacağı konuşmada yeni bir mesaj vermesinin beklenmediğini, ancak ziyaretin Türkiye'ye desteğinin sadece Hamas'la sınırlı olmadığını gösterme fırsatı vereceğini belirtti.

Hamas ve Filistin Yönetimi'nin rekabet içinde olduğunu vurgulayan Önhon, "Abbas'ın ziyareti, Erdoğan'a Filistin politikasının Hamas'la sınırlı olmadığını gösterme şansı verecek" yazdı. 

Önhon, "İlişkilerde pürüzler olsa da Abbas ve Erdoğan teması kesmedi, Abbas da Türkiye'nin Filistin'de barış için girişimlerine muhalefet etmedi" değerlendirmesinde bulundu. 

Abbas'ın konuşmasının çok çarpıcı olmasını beklemediğini söyleyen Önhon, "Kendisi yüksek ihtimalle Filistin'le dayanışma mesajları iletecek, İsrail'in durdurulması için çağrı yapacak, iki devletli çözümle sonuçlanacak barış müzakerelerinin tekrar başlamasını talep edecek. Yani başka bir deyişle geçmişte söylediği şeyleri tekrarlayacak" yazdı.

Önhon, Abbas'ın TBMM konuşmasının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen ay ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmaya yanıt olarak planlandığını da söyledi. 

Önhon, Abbas'ın Ankara ziyaretinin Abbas ve Hamas arasında ilişkilerin iyileşmesi için de bir fırsat penceresi oluşturabileceğini vurguladı. 

Resmi delegasyonda olmasalar bile bu hafta Ankara ve parlamentoda Hamas üyelerinin de bulunmasının beklendiğini belirten Önhon, "Ankara'da bazı Hamas yetkilileri ve Abbas arasında görüşmeler yapılması kimse için şaşırtıcı olmamalı" dedi. 

Erdoğan'ın Hamas'a verdiği desteğin İsrail, Batı ve hatta bazı komşu ülkelerle ilişkileri kötü etkilediğini ifade eden Önhon, geçmişte Erdoğan'ın Hamas'a verdiği desteğin Abbas'ı rahatsız ettiğini vurguladı. Önhon, "Abbas'ın ziyareti için Türkiye'nin Hamas'la ilişkilerini feda etmediğini" belirtti. 

Türkiye'nin Tahran'da öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin yerine geçen Yahya Sinvar'la ilişkilerinin, Sinvar'ın İran'la olan yakınlığı nedeniyle biraz daha mesafeli olabileceğini vurguladı.