T24 Haber Merkezi
İstanbul’da kaldığı bakımevinde 76 yaşında hayatını kaybeden Haldun Karyol (Harutyun Karyolacıyan), Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Karyol için mezarlık yerleşkesi içinde bulunan kilisede ilahiler okundu.
Ayinin ardından cenazesi mezarlığa taşındı.
Türkiye sosyalist hareketinden çok sayıda isim Karyol'a son vedalarını etmek için oradaydı.
Mezar başında bir dakikalık saygı duruşunun ardından Haldun Karyol'u tanıyan arkadaşları söz aldı.
12 Mart muhtırası sonrası kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP)'den olduğu dönemde Haldun Karyol'u tanıdığını söyleyen bir arkadaşı Karyol için "Devrimciler insan ırkının bir cinsi olarak özel insanlardır. Haldun bu cinsin en nadide özelliklerine sahipti" dedi.
Başka bir arkadaşı da "Haldun evcilleşmeyen bir devrimciydi. Tabu, tapu sevmezdi. Etrafında çok insan vardı ama ıssızdı" ifadelerini kullandı.
Osmanlı dönemindeki Ermeni devrimcilerle ilgili yaptığı çalışmalar esnasında tanıştığını anlatan Kadir Akın da Haldun Karyol'un 1200 sayfayı aşan bir tarih çalışması olduğunu ama buna rağmen çalışmasını tamamlamadığını söyledi. Bu çalışmanın şu an nerede olduğunu bilmediklerini ifade eden Akın, hem söz konusu çalışmaya hem de Karyol'un Atina Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'ne verdiği teze ulaşmaya çalışacaklarını belirtti.
12 Eylül Askeri Darbesi sürecinde ilk idam edilenler arasında yer alan sosyalist Erdoğan Yazgan'ın kardeşi Fatoş Yazgan da cenaze töreninde söz aldı.
Yazgan eniştesi olan Haldun Karyol'un kendilerine "Siz bana Erdoğan'ın emanetisiniz" dediğini aktardı.
Haldun Karyol, Siirtli Ermeni bir baba ile Rum bir annenin çocuğu olarak 1948 yılında İstanbul'da doğdu.
Devrimci faaliyet ve eylemleri nedeniyle 8 yıl cezaevinde kaldı.
Öğrencisi olduğu İstanbul Hukuk Fakültesi'ni siyasi nedenlerle tamamlayamadı.
Ermenice çevriler yapan Haldun Karyol, Fransızca, İngilizce de biliyordu.