Gündem

Türklere vizede ret oranı Çinlilerin 3 katı: "Vize müracaatı yapabilmek dahi bir başarı"

17 Mayıs 2024 21:03

Vize almak Türkler için giderek zorlaşıyor. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türklere vize reddinin 4 yılda yüzde 9.7'den yüzde 16.1'e yükselerek Çin vatandaşlarına göre yaklaşık 3 kat arttığını, hatta başvuru yapmanın da başarıya dönüştüğünü belirtti.

Vize sorunu giderek büyümeye devam ediyor. Başta yurt dışı seyahat acenteleri olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilerken, AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına yönelik vize de ret oranı yüzde 16’yı aştı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun yeni açıklanan Schengen vize istatistiklerine göre 2019’da yüzde 9,7 olan Türk vatandaşlarının başvurularına ret oranının, 2023’te yüzde 16,1’e yükseldiğini söyledi. 2024 yılında vize müracaatı yapabilmenin dahi ayrı bir başarı olduğunu belirten Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının ret oranının Çinlilere göre yaklaşık 3 kat fazla olduğunu açıkladı.

ABD’den 1.5 yıldan önce vize alınamıyor

Yaz dönemi yaklaşırken yurt dışı seyahate gitmeyi düşünen vatandaşların planları, vize engeline takılıyor. Schengen bölgesi ülkeleri, sınırlı kontenjanların dolması gerekçesiyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapatmış durumda. İtalya’nın randevuları haziran ayı sonuna kadar kapalıyken, ilk kez ABD vizesine başvuracak vatandaşlara ancak 2025 yılının eylül- ekim dönemine randevu veriliyor.

Vize süreçlerinde yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Bağlıkaya, pandemiden hemen sonra yoğunlaşarak başlayan vize sorununun her sene arttığına dikkati çekti. Vize aracı kurumlarının, seyahat acentelerinin yurt dışı tur satışları kapsamındaki müracaatlarını kabul etmediğini belirten Bağlıkaya, bu nedenle yurt dışına tur düzenleyen üyelerinin işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Sorun, 2023’ün ortasında başladı

Vize randevularında 2023’ün ortasından beri fiili olarak sorun yaşandığını, gece yarısı açılan sınırlı kotanın da yeterli olmadığını belirten Bağlıkaya “Şu anda randevular kapatılmış durumda. Çok sınırlı sayıda ve nadiren gece yarıları randevu için kota açılabiliyor. O kotayı da kim kaparsa, kim internetten oraya ismini yazdırırsa onlar randevu alabiliyor. Randevu sıkıntısı had safhada. Aracı kurumlar randevuları, kendi kurdukları acentelere tahsis etmiş vaziyette. Yaklaşık 80 euro vize ücreti, 40 euro civarında da randevu parası var. Randevu paraları iade edilmiyor” dedi.

"2023 yılında 1 milyon 55 bin vatandaş vize müracaatı yapabildi"

Bağlıkaya, 2019 yılında Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurularında ret oranının yüzde 9,7 seviyesinde olduğunu belirterek, “Avrupa Komisyonu’nun dün açıklanan son verilerine göre, ret oranı 2023 yılında yüzde 16,1 düzeyine yükseldi. 2023 yılında 1 milyon 55 bin vatandaşımız vize müracaatı yapabildi” diye konuştu.

Kontenjan sıkıntısından dolayı vize başvurusu yapamayan vatandaşların sayısının müracaat yapabilenlerin katbekat üzerinde olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, “Özellikle 2024 yılı itibarıyla vize müracaatı yapabilmek dahi ayrı bir başarı. Müracaat edilemediği için maalesef vize talep edenlerin yüzde kaçının randevu alabildiğini de tam olarak bilemiyoruz” dedi.