Gündem

Tarihte bir ilk: Polis eşliğinde savcılığa götürülen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras'a yurt dışı yasağı!

Tarihte ilk kez bir TÜSİAD yönetimi hakkında yurt dışına yıkış yasağı kararı verildi. TÜSİAD yöneticileri ‘içeriğini bilmedikleri konularda beyanda bulunmakla' ve 'Türkiye'nin iç ve dış güvenliği ilgiliyle gerçeğe aykırı bilgileri yaymakla' suçlandı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, savcılık ifadesi için polis eşliğinde adliyeye getirildi

19 Şubat 2025 16:23

Güncelleme: 20 Şubat 2025 19:37

T24 Haber Merkezi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, 13 Şubat'taki Dernek Genel Kurulu toplantısındaki konuşma nedeniyle 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla başlatılan soruşturmanın ardından TÜSİAD Başkanı Orhan Turan hakkında da aynı suçlamalarla resen soruşturma başlatıldı.

Derneğin genel kurulunda yıllar sonra iktidara yönelik çıkışlarıyla gündem olan ve ekonomiye ilişkin eleştirilerini sıralayan Aras ve Turan, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜSİAD hakkındaki"Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz" konuşmasından saatler sonra polis eşliğinde evden alınarak ifade vermeye götürüldü.

Savcıklık ifadeleri yaklaşık dört saat sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turan ve YİK Başkanı Aras'ın yaptıkları konuşmalarda, "içeriği hakkında bilgi sahibi olmadıkları olaylara ilişkin yalnızca basından öğrendikleri bilgilerle dezenformasyon içerikli ifadeler kullandıklarını" öne sürdü.

Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Aras ve Turan hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Hakimliğin karar yazısında, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.

TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ise hakimlik ifadesinde, konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım" dedi.

TÜSİAD neden hedefte: İktidara ve ekonomiye ilişkin eleştiriler neydi, Erdoğan ne söyledi, TÜSİAD yöneticileri neyle suçlandı?

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan (solda) TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras

Erdoğan TÜSİAD'ı hedef aldı, Turan ve Aras ifadeye götürüldü

13 Şubat'taki TÜSİAD Genel Kurulu'nda, hükümetin ekonomi başta olmak üzere güncel politikalarını, son dönemdeki tutuklamaları eleştiren konuşmalar yapılması üzerine TÜSİAD, iktidar kanadı tarafından hedef alındı. 14 Şubat'ta da Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Bugün (19 Şubat) Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da 19 Şubat'ta partisinin grup toplantısında TÜSİAD'ı ve yöneticilerini "Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" diyerek TÜSİAD'ı hedef aldı. 

TÜSİAD yöneticilerinin hakimlik ifadeleri: Türkiye'nin önünün açılması için toplumun hassasiyetini dile getirmeye çalıştım

 

Erdoğan'ın bu konuşmasından saatler sonra, TÜSİAD konuşmaların üstünden 6 gün geçmişken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Orhan Turan hakkında da 19 Şubat'ta soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada, Turan ve Aras'ın ifade vermek üzere 'hazır bulunmaları için' emniyet güçlerine talimat verildiği belirtildi. 

Erdoğan'dan TÜSİAD'a: Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz; milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyeceksiniz!

İfadeleri 4 saat sürdü: Savcılıktan ‘içeriğini bilmedikleri konularda beyanda bulunmakla' suçlaması

Bunun üzerine Turan ile Aras ifadelerinin alınması için polis tarafından alınarak İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Gazeteci Rojda Altintaş'ın aktardığına göre Aras'ın yaklaşık 3 saat süren savcılık ifadesinin ardından Turan'ın ifadesine geçildi. Turan'ın ifadesi de yaklaşık 1 saat sürdü. Aras ve Turan için yurt dışına çıkış yasağı talebiyle adli kontrol talep edilerek, Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

Savcılığın nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderdiği sevk yazısında, şüpheliler Turan ve Aras'ın, 13 Şubat'ta TÜSİAD Genel Kurulunda yaptıkları konuşmalarda, "yalnızca basın aracılığıyla bilgi sahibi oldukları ve içeriğini bilmedikleri olaylara ilişkin yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı dezenformasyon içerikli beyanlarda bulundukları" öne sürüldü.

TÜSİAD yöneticilerine ‘içeriğini bilmedikleri konularda beyanda bulunma’ suçlaması: Türkiye'nin iç ve dış güvenliyle ilgili gerçeğe aykırı bilgileri yaydılar

Soruşturma başatılmasına neden olan konuşmadaki sunum

Hakimliği: Türkiye'nin iç ve dış güvenliğiyle ilgili gerçeğe aykırı bilgileri yaydılar

Sevk edildikleri Nöbetçi sulh ceza hakimliğince Aras ve Turan hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi. Hakimliğin karar yazısında, Turan ve Aras'ın, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu" öne sürüldü.

 

Hakimlik ifadeleri: Toplumun hassasiyetini dile getirmeye çalıştım

Yurt dışına çıkışları yasaklanan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ile TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras'ın hakimlik ifadeleri ortaya çıktı. Ömer Aras, hakimlik ifadesinde, konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım" dedi.

Cumhuriyet'ten Fahrettin Öztürk'ün haberine göre, Ömer Aras, hakimlik sorgusundaki ifadesinde savcılıkta verdiği ifadesini tekrar ettiğini ve konuşmasının ana temasının Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmaları hakkında olduğunu belirterek, "Eğitim dili ve hukuk üstünlüğü, ekonomide alınması gereken tedbirler, ülkemizin kalkınması için kadın hakları, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve birçok ekonomik konularda ve finansal konularda Türkiye'nin önünün açılması için bir takım örnekler vererek, toplumun genel olarak hassasiyetini dile getirmeye çalıştım. Konuşmada kamuyu yanıltıcı herhangi bir bilgi vermedim. Bütün yaklaşım ve anlatımların ekonomiye etkilerinin yorumlanması şeklindedir" dedi.

"Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz"

Aras söz konusu konuşmayı, Türkiye'nin yatırım ortamının geliştirilmesi amacına yönelik yaptığını ve 40 yıldır adres ve işinin herkesçe bilindiğini, 33 yıldır aynı evde ikamet ettiğini ve 38 senedir aynı işte çalıştığını kaydederek, "Uluslararası bir bankanın, QNB'nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. 15 yıldır Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bankanın kuruluşundan beri çalışıyorum. 70 yaşındayım. Bu bankanın başında olduğum için yurt dışı ile temaslarım oldukça yoğundur. Başta Katar olmak üzere birçok ülkeye gidiyorum. Bankamızda 15 bin kişi çalışmaktadır. Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yurt dışı çıkış yasağının tarafıma uygulanmamasını arz ederim" ifadelerini kullandı.

Turan: Ticaret Bakanımız ile yurt dışına gidiyorum, adresim de bellidir

Orhan Turan ise hakimlik sorgusunda savcılıkta verdiği ifadeyi aynen tekrar ettiğini belirterek, "Yurt dışı ile yoğun ihracat yapmaktayım. 80’e yakın ülkeye ihracat yapmaktayız. Yoğun yurt dışı seyahatlarım olmaktadır. Ticaret Bakanımız ile yurt dışına gidiyorum. Nisan-Mart ayında Çin ve Amerika'ya seyahatimiz olacaktır. Yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Orada da Türk girişimcilerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Adresim bellidir, iş insanıyım" diyerek yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açıklaması

"Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS'ın 13/02/2025 Tarihinde düzenlenen TÜSİAD genel kurulunda yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle hakkında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 14/02/2025 tarihinde re'sen soruşturma başlatılmış,

Yapılmakta olan soruşturma sırasında, 13/02/2025 tarihinde gerçekleştirilen dernek genel kurulunda konuşma yapan TÜSİAD başkanı Orhan TURHAN isimli şahsın da konuşmasında, adli merciilerce yürütülmekte olan bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine, yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şüpheli Orhan TURHAN hakkında, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı re'sen soruşturma başlatılmasına karar verilmiş olup,

Şüpheliler Orhan TURHAN ve Mehmet Ömer Arif ARAS'ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir." 

TIKLAYIN - TÜSİAD, hakkındaki soruşturmaya 'demokrasi ve hukuk' vurgusuyla yanıt verdi: Ülkemize karşı sorumluluğumuzdur...

 

Sözcü TV'ye TÜSİAD Başkanı'nın sözleri nedeniyle ceza verilmişti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugün TV kanallarına uygulanan son cezaları duyurmuştu.

Sözcü TV'de Özlem Gürses'in programına konuk olan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın, çocukluğunda fırsat eşitliğinden yararlandığını belirterek, “Şimdi bir Elazığ’ın köyündeki bir çocuğun buralara gelmesi ne kadar şey tartışılır” sözleriyle "Türkiye’de fırsat eşitliğinin azaldığına yönelik karamsar tablo çizdiği gerekçesiyle", Sözcü TV'ye yüzde 3 idari para cezası verdiğini söyledi.

RTÜK, kanallara ceza yağdırdı; Sözcü TV'ye TÜSİAD Başkanı'nın sözleri nedeniyle ceza

TÜSİAD yöneticileri ne demişti?

Ömer Aras, 'sistem bozukluğu' eleştirisi yapmıştı

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras 13 Şubat'ta yaptığı konuşmada, son haftalarda politik hayatta olağanüstü olayların yaşandığını belirterek, "Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyım atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor" ifadelerini kullanmıştı. Aras, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki davalara da dikkati çekerek, "Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor" diye konuşmuştu. Aras, 6 Şubat depremleri ve Kartalaya yangını başta olmak üzere yaşanan trajik olaylar hakkında da,  "Kurallarımız vardır ama uymayan çoktur, yeterli denetim yoktur. Bu ölümlerin ana nedeni sistem bozukluğudur... Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir" demişti. 

Orhan Turan: Kimin yüzü gülüyor?

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da aynı genel kurulda yaptığı konuşmada, "Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar. Hem büyük işletmeler zorlanıyor hem KOBİ’ler. Hem Batıdaki girişimciler yakınıyor hem Doğudakiler. Peki kimin yüzü gülüyor?" ifadesini kullanmıştı. Turan, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Sayın Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek veriyorsak da, ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz" demişti. Enflasyonla mücadelenin hızlanması gerektiği ifade eden Turan,  "Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor. Hem girişimciler için hem çalışanlar için" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında TÜSİAD'ı hedef aldı 

Erdoğan da genel kurul toplantısında iktidara yönelik eleştirilerinin ardından hedef hâline gelen TÜSİAD'a sert sözlerle yüklenmişti. TÜSİAD'ı 'siyaset mühendisliğine soyunmakla' suçlayan Erdoğan, "Eski Türkiye'nin kaotik ikliminde senelerce borunuzu öttürmüş olabilirsiniz, eski Türkiye'yi özlüyor da olabilirsiniz ama yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" diye konuşmuştu.

TÜSİAD'ın 'sistem' eleştirisine atıfta bulunan Erdoğan, "Çöken, 'sistem' değil, devletin zayıf, milletin fakir olduğu, kendilerinin altın devirlerini yaşadığı dönemlere ilişkin hayalleridir. Morali bozuk olan ülke değil, imtiyazla büyüdükleri devirlerin ardından devlet hazinesini istedikleri gibi paylaşamadıkları için iç sıkıntı yaşayan TÜSİAD demirbaşlarıdır" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN -  TÜSİAD sunumundan: Politikacılar, iş insanları, gazeteciler sorgulanıyor, tutuklanıyor, kayyım atanıyor, teğmenler ihraç ediliyor...

TIKLAYIN - TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras; Kartalkaya, İliç, Soma'daki ölümlere dikkat çekti, dünyadan örnekler verdi "sorumlular hesap vermeli, yerlerine yetkin kişiler gelmeli" dedi

TIKLAYIN - TÜSİAD Başkanı Turan sordu: Kimin yüzü gülüyor?

TIKLAYIN -TÜSİAD’ın sistem ve iktidar eleştirileri gazete manşetlerinde!