Gündem

Tutdere etkisi: CHP'nin Adıyaman'daki seçim zaferinin arka planı

Turkey recap kısa süre önce Anadolu’daki seçim sonuçlarını yerinde gözlemlemek için üç şehri ziyaret etti

Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Valiliği’nde kendisine tahsis edilen geçici makam odasında. Fotoğraf ©.Ingrid Woudwijk

31 Mayıs 2024 13:38

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart öncesinde son kez 1977 yılında Adıyaman’dan ilk parti olarak çıktı. 

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Adıyaman'da Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, “göreve gelir gelmez yaptığı ilk şeyin belediyenin kapılarını halka açmak” olduğunu söylüyor.

Anadolu'da seçim sonuçlarını yerinde gözleyen Turkey recap'tan Gonca Tokyol ve Ingrid Woudwijk'in haberine göre, Adıyaman Belediyesi'nde Tutdere’nin ofisinden yan tarafta devam eden inşaatı ve ilerideki enkazları görmek mümkün. Çevrede çalışan iş makineleri sebebiyle görüşme sırasında bina birkaç kez şiddetli şekilde sallanıyor. Tüm bunlar, geçen yıl yaşanan ve 50.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği ikiz depremlerin günlük hatırlatıcıları -ama Tutdere zaten yaşananları unutmuş değil.

Tutdere, Turkey recap'a yaptığı değerlendirmede, “Deprem gören bir kent olduğumuz için burada aslında öncelikler, diğer kentlerle hiç örtüşmüyor” diyor Tutdere. “Kentin öncelikleri, altyapı ve üst yapı. Yoğun bir toz var, enkaz kaldırma çalışmaları [sürüyor]. Bu kent adına bunların mücadelesi veriyoruz."

Yeni belediye başkanı barınmanın ardından kentteki en büyük gündemin işsizlik olduğunu söylüyor, ziyarete gelenlerin “abartısız yüzde doksan dokuzunun çocuğuna, gelinine, oğluna iş istediğini” de sözlerine ekliyor.

AKP’nin Adıyaman’daki ilk milletvekillerinden biri olan eski Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, geçen yılki genel seçimlerin depremlerden çok kısa süre sonra gerçekleştiğine ve Adıyaman halkının o dönemde ilk şoku hala atlamadığına inanıyor. Ünsal, “AKP’nin oylarının çok düşeceğini tahmin ediyordum ama bu kadar dramatik bir düşüş olacağını ve sonucun değişeceğini öngörememiştim,” diyen Ünsal’a göre Adıyamanlılar Mayıs 2023 seçimlerinde “şok atlatıldı, AK Parti bu yükün altından kalkar, bizi ezdirmez” diye düşünüyordu.

Turkey recap'ın Adıyaman izlenimlerinin tamamını okumak için tıklayın