Diğer

Tuvalet Tanrısı "Kawaya Kami"nin görevi nedir?

15 Mayıs 2024 17:38

Japonya'nın geleneksel kültüründe önemli bir yere sahip olan tuvaletler, şimdiye kadar pek çok Japon mitolojisi ve folklorunda önemli bir rol oynamıştır. Wim Wenders'in son filmi Perfect Days/Mükemmel Günler'de de önemli bir yere sahip olan tuvaletler, sinemaseverlerin Japonya'nın tuvaletleriyle ilgili merakını cezbetti.

Konuyla ilgili araştırma yapan sanatseverler Japonya'nın tuvalet tanrısı "Kawaya Kami" ile tanıştı.

"Kawaya Kami" kimdir?

"Kawaya Kami", Japon Şinto inancında tuvalet tanrısı anlamına gelir. Japonya'da eski dönemlerde, tuvaletler genellikle evin en temiz yerlerinden biri olarak kabul edilirdi ve temizlik ruhların kötülüklerden korunmasına yardımcı olduğuna inanılırdı. Bu nedenle, tuvaletlerin de kendi koruyucu tanrıları (Kami) vardı. Kawaya Kami, tuvaleti kullanacak olan kişilerin sağlığını ve temizliğini koruyan bir ruh olarak düşünülürdü.

Şintoizmdeki "Kami" kavramı, doğadaki ve insan yapımı çeşitli nesnelerde veya yerlerde yaşayan ruhsal varlıkları ifade eder. Bu inanca göre, neredeyse her şeyin bir ruhu olabilir ve bu ruhlar saygı görmelidir. Bu anlamda, Kawaya Kami, modern dönemde bile bazı Japon evlerinde hâlâ anılan geleneksel bir inanç ögesidir.


TIKLAYIN | 'Perfect Days/Mükemmel Günler'in başkahramanı neden sürekli aynı fotoğrafı çekiyor; işte yönetmenin sona gizlediği o detay

TIKLAYIN | Wim Wenders’ın ‘Perfect Days / Mükemmel Günler’ filmiyle yıllar sonra listelere dönen 12 efsane şarkı

TIKLAYIN | 43. İstanbul Film Festivali'nde hangi filmler var?