Ekonomi

TZOB'dan TMO'ya uyarı: Hububat alımında üreticiyi memnun edecek fiyat belirlenmezse güvenlik stoku oluşmayacak

"Bu dönemde güvenlik stokunu ithalatla karşılama imkânı azalmıştır"

01 Haziran 2022 11:04

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında market ve tarla arasındaki en büyük fiyat farkının yüzde  522,5 ile elmada olduğunu belirtti.

Yazılı açıklamada bulunan Bayraktar, üreticinin yaşadığı zorluklara da değinerek Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) alım fiyatları konusunda uyarıda bulunarak "TMO stratejik bir konumdadır. Üreticiyi memnun edecek bir fiyat politikasıyla hububat alımı yapamazsa piyasayı regüle edecek güvenlik stoku oluşturamayacaktır. Bu dönemde güvenlik stokunu ithalatla karşılama imkânı azalmıştır" dedi.

Bayraktar, fırsatçıların buğday stoku yapabileceğini, bu nedenle ekmek fiyatlarında artış ve makarna, un gibi ürünlerin üretim ve ihracatında düşüşler yaşanabileceğini ifade etti.

"Girdiler, makul fiyattan üreticiye ulaştırılmalı"

Üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksekliği dışında kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, sel, hortum gibi doğal afetlere yoğun bir şekilde maruz kalarak açık alanda üretim yapmaya çalıştıklarını bildiren Bayraktar, "Üreticilerimize moral vermek, üretimde kalmalarını sağlamak veya az üretmelerini önlemek için girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı, maliyetleri düşüren bir üretim teşvik paketi açıklanmalıdır” ifadelerini kullandı.