EURO 2024

UEFA'dan çifte standart: Hangi sembole, ne ceza verildi?

UEFA'nın Merih Demiral'a 2 maç men cezası vermesinin üzerine, başka sembollere verdiği cezalar tartışma yarattı

05 Temmuz 2024 16:43

EURO 2024 son 16 turunda oynanan Avusturya-Türkiye karşılaşmasında, gol sevinci olarak bozkurt hareketi yapan Merih Demiral 2 maç men cezası aldı. UEFA Disiplin Kurulu'nun verdiği karar doğrultusunda Demiral, Hollanda maçında forma giyemeyecek.

Sunulan savunmada bozkurt sembolünün Türk kökenli halkların 1000 yıllık simgesi olduğu öne çıkarıldı. Fakat bu savunma, UEFA'nın men cezası kararı almasının önüne geçemedi.

Bu kararın ardından UEFA'nın geçmiş turnuvalarda kullanılmış başka sembollere verdiği cezaları gündeme getirdi. 

Nazi selamına ceza yok

UEFA, 2006 Dünya Kupası çeyrek final maçında “Hitler” selamı yapan Lukas Podolski’ye herhangi bir ceza vermedi. Podolski seri penaltılara kalan karşılaşmada attığı penaltının ardından tribünlere dönerek ”Nazi” selamı yapmıştı.

UEFA'dan çetnik selamına para cezası

UEFA, daha önce Sırp milliyetçileri tarafından kullanılan bir selam çeşidi olan çetnik selamı nedeniyle bazı Sırp futbolculara ya hiç ceza vermedi ya da sadece para cezası uyguladı.

UEFA'nın üst kuruluşu FIFA da Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda Sırbistan'ın Kosta Rika ile oynadığı maçta attığı frikik golünün ardından çetnik selamı veren Aleksander Kolarov'a ceza vermedi.

Yine Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Sırbistan'ın Arnavutluk'u 2-0 yendiği maçta Aleksander Kolarov'un attığı gol sonrası Dusko Tosic'in verdiği çetnik selamı, UEFA tarafından cezasız kaldı.

Sırbistan'ın geçen yıl Karadağ'ı 3-1 yendiği Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçında da Dusan Tadic çetnik selamı vermiş, UEFA'dan herhangi bir men cezası almamıştı.

Sırp zaferini temsil eden çetnik selamı, Bosna Savaşı sırasında, ırkçı Sırp çetelerinin Boşnak Müslüman aileleri öldürdükten sonra serçe ve yüzük parmaklarını kesmelerinin simgesi olarak yapılıyor.

Tarasov'un Putin tişörtüne para cezası

Lokomotiv Moskova'nın Rus futbolcusu Dmitry Tarasov, 16 Şubat 2016'da UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda Fenerbahçe ile oynanan ilk maçta üzerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fotoğrafının bulunduğu tişört giydiği gerekçesiyle para cezası aldı.

Fenerbahçe'nin sahasında Lokomotiv Moskova'yı 2-0 yendiği karşılaşmanın ardından formasını çıkararak Putin fotoğraflı ve Rusça "En nazik başkan" yazılı tişörtünü gösteren Tarasov'a 5 bin avro para cezası verildi.

Açıklamada, futbolcuların müsabaka yönetmeliği gereği maçlar sırasında politik, dini veya reklam amaçlı mesajlar içeren eşyaları gözle görülür şekilde kullanması halinde cezalandırıldığı hatırlatıldı.

Arnavut asıllı futbolculara çift başlı kartal hareketi nedeniyle para cezası

FIFA, 2018 Dünya Kupası'nda oynanan Sırbistan-İsviçre maçında yaşananlar nedeniyle iki tarafa da para cezası verdi.

E Grubu'nda 22 Haziran'da oynanan ve İsviçre'nin 2-1 kazandığı maçta yaşananlar nedeniyle FIFA, İsviçre forması giyen Arnavut asıllı futbolcular Xherdan Shaqiri ve Granit Xhaka ile takım kaptanı Stephan Lichtsteiner'ın yanı sıra dönemin Sırbistan Futbol Federasyonu (FSS) Başkanı Slavisa Kokeza ve dönemin teknik direktörü Mladen Krstajic hakkında başlatılan disiplin soruşturmasının cezalarını açıklamış ve attıkları gollerden sonra Arnavutların sembolü olan çift başlı kartal hareketi yapan Shaqiri ve Xhaka'ya 10'ar bin, Lichtsteiner'e 5 bin, maç sonrasındaki açıklamaları nedeniyle Kokeza ve Krstajic'e 5'er bin ve taraftarların uygunsuz davranışları nedeniyle FSS'ye de 54 bin İsviçre frangı ceza vermişti.

FIFA'dan verilen cezalar öncesi yapılan açıklamada, Xhaka ve Shaqiri'nin yaptığı gol sevincinin "siyasi içerikte" olduğu ifade edilmiş ve bu nedenle disiplin soruşturması başlatıldığı kaydedilmişti.

Kosova, 17 Şubat 2008'de Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan, 116 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova'yı hala kendi toprak parçası olarak görmeye devam ediyor.

Bu nedenle Kosova asıllı Arnavutlar Shaqiri ve Xhaka'nın gol sevinci ve Shaqiri'nin kramponunda Kosova bayrağı bulunması Sırp kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuştu.

Pep Guardiola'nın göğsündeki sarı kurdele

Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, Katalanların bağımsızlığı için kampanya yürüten tutuklu aktivist ve politikacıları desteklemek adına maçlarda göğsüne sarı kurdele takıyordu.

İspanyol teknik adam, gerek İngiltere Premier Lig gerekse de UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki maçlara sarı kurdeleyle çıkıyordu.

Guardiola'nın bu davranışı, UEFA'dan hiçbir ceza almadı.

UEFA'dan İngiliz futbolcu Jude Bellingham'a ertelemeli bir maç ceza

UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu (CEDB), EURO 2024'te gol sevinci sırasında etik davranış kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açılan İngiliz futbolcu Jude Bellingham'ı ise temel terbiye kurallarını ihlal ettiği için 30 bin avro para ve ertelemeli olarak bir UEFA müsabakasından men cezasına çarptırdı.

İngiltere Futbol Federasyonuna da taraftarının çıkardığı kargaşa nedeniyle 10 bin, havai fişek yakıldığı için de 1 bin avro para cezası verildi.

Ne olmuştu? 

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale çıktığı maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere "bozkurt" işareti yaptı. Demiral'a Avrupa'da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları'nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi.

Demiral, "Türklükle alakalı. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

Dışişleri Bakanlığı UEFA'nın soruşturmasının kabul edilemez olduğunu ve Alman makamlarının Demiral'a yaklaşımının "yabancı düşmanlığı içerdiğini" açıklamıştı. 

Merih Demiral’ın “bozkurt” sembolüyle ilgili Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti.

Bakan Faeser, ayrıca Almanya istihbaratının Almanya’daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizini de paylaşarak, “Güvenlik birimlerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Faeser’ın sözlerinin ardından harekete geçti ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı. Bakanlık açıklamasında, ''(Bozkurt) işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da karşılık olarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

TIKLAYIN - TFF, Merih Demiral için UEFA'ya savunmasını sundu

TIKLAYIN - MHP'den Merih Demiral'ın disipline sevk edilmesine tepki: UEFA, açıkça nefret suçunu işlemiş ve Türk milletine yönelik saygısızca tutum takınmıştır

TIKLAYIN - Avusturya maçında gollerin sahibi Merih Demiral'den "bozkurtlu" sevinç

TIKLAYIN - UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN - Merih Demiral'dan "Bozkurt" işareti açıklaması: Herhangi bir mesaj yok

TIKLAYIN | TFF'den Merih Demiral açıklaması!