Gündem

Almanya- Merih Demiral gerilimi |Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

03 Temmuz 2024 17:25

Milli Takımda forma giyen Merih Demiral'ın dün oynanan Avusturya maçında gol sevinci sırasında 'bozkurt' işareti yapması nedeniyle UEFA'nın soruşturma başlatması ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in Demiral'ı eleştirmesinin ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Diplomatik kaynaklardan aktardığına göre; Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla UEFA'dan Demiral'a yaptırım talebinde bulunmasına ilişkin Büyükelçi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

TIKLAYIN-Almanya İçişleri Bakanı'ndan Demiral'a tepki: Türk aşırı sağcı sembollerin statlarımızda yeri yok

Türkiye ve Avusturya A Milli Erkek Futbol Takımları, dün akşam (02.07.2024) Almanya’nın Leipzig kentinde karşı karşıya geldi. Türkiye, Merih Demiral’ın 1’inci ve 59’uncu dakikada attığı gollerle maçı 2-1 alarak Euro 2024’te son sekize kalmaya hak kazandı.

Demiral, attığı golün ardından ‘bozkurt' işaretiyle gol sevincinde bulundu, bu esnada çekilmiş fotoğrafını da daha sonra kendi sosyal medya hesabından paylaştı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sosyal medya hesabından Demiral'ın 'bozkurt' işaretini yaptığı sırada çekilmiş fotoğrafının da olduğu bir haberle birlikte yaptığı paylaşımda, "Türk aşırı sağcıların sembollerinin stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak tamamıyla kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" dedi.

UEFA da Avusturya maçındaki gol sevinci nedeniyle Demiral ile ilgili soruşturma başlattı.  UEFA'dan yapılan açıklamada, "2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu Avusturya-Türkiye karşılaşmasıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın iddia edilen uygunsuz davranışları nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır . Konuyla ilgili olarak ilerleyen günlerde daha detaylı bilgi verilecektir." ifadelerine yer verildi.

Hareketin gündem olmasından sonra Merih Demiral, "Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum" açıklamasında bulunmuştu.

Yaşananların ardından, diplomatik kaynakların aktardığına göre; konuyla ilgili olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

TIKLAYIN-UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN-Dışişleri Bakanlığı'ndan UEFA ve Alman Bakan'a "Merih Demiral" tepkisi: Kabul edilemez, bizatihi yabancı düşmanlığı

TIKLAYIN-Bahçeli'den bozkurt işareti yapan Merih Demiral'a destek: UEFA'nın da şer kervana iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır

TIKLAYIN-Bakan Bak'tan hakkında soruşturma başlatılan milli futbolcu Merih Demiral'a destek