Dünya

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı: Kiev, geçici deniz koridorlarını korumak için NATO gemilerini Karadeniz'e çekme görüşmeleri yürütüyor

Neijpapa, "Ukrayna limanlarına giden sivil gemilerin güvenliğini sağlamak için NATO gemilerinin katılımı da dahil olmak üzere bu tür müzakereler var. Bunların ne zaman gerçekleşeceği ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şu anda bir bilgi yok" dedi

11 Ocak 2024 11:27

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Aleksey Neijpapa, Kiev'in Karadeniz'deki geçici deniz koridorlarını korumak üzere NATO gemilerini Karadeniz'e çekmek için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Neijpapa, "Ukrayna limanlarına giden sivil gemilerin güvenliğini sağlamak için NATO gemilerinin katılımı da dahil olmak üzere bu tür müzakereler var. Bunların ne zaman gerçekleşeceği ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şu anda bir bilgi yok. Bunu ortaklarıma bizzat kendim sordum" dedi. 

"Mayın temizleme operasyonunda bizim temsilcilerimiz de yer almalı"

Mülakatta Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın Karadeniz'i mayınlardan temizlemek için ortak bir misyon başlattıkları sorusunun genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin soruya da yanıt veren Neijpapa, şunları kaydetti:

"Eylül ayı başında Romanya'daydım. Rusya hariç tüm Karadeniz filo komutanları, ABD 6. Filo uzmanları ve komutanlarıyla bir toplantı yaptık, NATO Deniz Kuvvetleri Komutanı da oradaydı. Karadeniz'de mayın güvenliğinin sağlanması için atılacak adımları görüştük. Elbette Ukrayna bu konuyla öncelikli olarak ilgileniyor, bu nedenle bu çalışmayı birkaç aşamaya bölmeyi önerdik. Bunlardan ilki mayınlara karşı doğrudan mücadeledir ki şu anda tam ölçekli bir savaş varken ve Montrö Sözleşmesi kapsamında belirli kısıtlamalar varken bu mücadele yürütülmektedir. İkinci aşama ise Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'nin sürüklenen mayınlarla mücadele etmek üzere taktiksel bir grupta birleşmesi. Şimdilik Ukrayna açıklarında ya da bizim münhasır ekonomik bölgemizde değil, kendi sorumluluk alanlarında bulunan mayınlarla ilgilenecekler. Bizim görüşümüz, koordinasyon için temsilcilerimizin de bu grupta yer alması gerektiği yönündedir. Ve öyle de olacak"

TIKLAYIN | "Karadeniz'de mayın temizleme operasyonuna ABD ve Britanya da katılacak" iddiası: Türkiye'nin tutum değişikliğinde F-16'lar mı etkili oldu?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Karadeniz'de sürüklenen mayınların yarattığı tehlikeye karşı Türkiye, Romanya ve Bulgaristan tarafından başlatılan "Üçlü Girişim" kapsamında Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı (MCM Black Sea) imzalanacağı belirtildi. Mutabakatın bugün imzalanması bekleniyor.