Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Beyaz Saray'ın ikircikli tavrı hayatlara mâl oluyor

Zelenski, eski Britanya Başbakanı Boris Johnson aracılığıyla Ukrayna'ya yardımı engelleyen Cumhuriyetçilere ulaştığını açıkladı

01 Haziran 2024 09:48

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'daki hedeflere karşı Batı silahlarının kullanılmasını onaylamakta gecikmesinin Kremlin güçlerinin Ukrayna'ya "gülmesine" ve halkını "avlamasına" yol açtığını söyledi. Öte yandan Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson aracılığıyla Ukrayna'ya yardımı engelleyen Cumhuriyetçilere ulaştığını açıkladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev'de The Guardian'a verdiği röportajda, Beyaz Saray'ın "ikircikli tavrının hayatlara mâl olduğunu" söyledi ve ABD Başkanı'nı Moskova ile olası bir nükleer "tırmanma" konusundaki endişelerini aşmaya çağırdı.

"Biz ne ilk ne de son hedefiz"

Zelenski, The Guardian'a verdiği röportajda, Beyaz Saray'ın kaldırmayı reddettiği bir kırmızı çizgi olan Rusya topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurabilecek "güçlü" uzun menzilli silahları kullanabilmesi gerektiğini açıkça belirtti. ABD'nin "Ukrayna'ya daha fazla inanması" gerektiğini söyledi. Zelenski, "Bize inanın, karşılık vermek zorundayız. Onlar güçten başka bir şeyden anlamıyorlar. Biz ne ilk ne de son hedefiz" dedi. 

Ukrayna lideri, "Bence bazen bu duruma sadece gülüyorlar. Bu onlar için ava çıkmak gibi bir şey. İnsan avlamak gibi. Onları görebildiğimizi ama onlara ulaşamadığımızı anlıyorlar" dedi. 

"Britanya, silah kullanma kararı için ABD'yi bekledi"

Başkanlık karargâhında konuşan Zelenski, İngiliz yapımı Storm Shadow füzeleri gibi uzun menzilli silahları kullanmak istediğini açıkça belirtti ve aksi yöndeki haberlere rağmen Britanya'nın buna "yüzde 100 izin vermediğini" söyledi. Downing Street'in ABD'yi beklediğini savunan Zelenski, "Bu konuyu iki kez gündeme getirdik. Kendisinden [Dışişleri Bakanı David Cameron] teyit alamadık" dedi.

Zelenski, barış halindeki Batılı ülkelerin "farklı öncelikleri" olduğunu ve anlaşılır bir şekilde Ukrayna'nın varoluşsal aciliyet duygusunu paylaşmadıklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı, "Bizim için zaman hayatımızdır. Bir dakika içinde [sığınağa] gitmezseniz ölebilirsiniz. Dolayısıyla zamana karşı tutumumuz tamamen farklı" dedi. 

Rusya'nın silahlı kuvvetleri için silah üretme ve tedarik etme konusunda Batı'dan "daha hızlı hareket ettiğini" söyleyen Zelenski, Ukrayna'yı "batan bir gemiye" değil; hedefine "adil bir şekilde" ve tek parça halinde ulaşması ve "mümkün olduğunca çok can" kurtarması gereken bir gemiye benzetti.

Savaşın ülkesindeki insanlar üzerindeki duygusal ve kişisel etkilerinden de bahseden Zelenski, "Evinize, sokağınıza, bir arkadaşınıza, birlikte okuduğunuz birine ya da sevdiğiniz birine gelene kadar savaşın ne olduğunu bilemezsiniz. Buna sahip olana kadar, savaş uzaklarda bir yerdedir" dedi.

Boris Johnson: "Onu özleme fırsatı vermiyor" 

Yaklaşık 1 saatlik mülakatı sırasında kasvetli askerî durumdan bahsetmesine rağmen rahat ve olumlu görünen Zelenski, Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson'dan "Ukrayna'ya gerçekten yardım eden iyi bir dost" olarak bahsetti. Eski başbakanı özleyip özlemediği sorulan Zelenski, "Bana onu özleme fırsatı vermiyor. O her zaman burada" diyerek şaka yaptı. 

Zelenski, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin altı ay boyunca Ukrayna'ya yardımı engellemesinin ardından Johnson'ı Trump'a ulaşmak için bir "araç" olarak kullandığını söyleyerek Johnson'ın Trump ile verimli bir "görüşme" yaptığını söyledi.

Öte yandan 4 Temmuz'daki Britanya seçimlerinde sonuç ne olursa olsun Ukrayna ile iyi ilişkilerin devam edeceğini söyledi ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer'dan bahsederek "O iyi bir adam... Rishi de iyi bir adam" dedi. 

Zelenski, "Bana öyle geliyor ki Büyük Britanya'nın Ukrayna ile ilgili politikası hiç değişmedi. Ve bu bana çok önemli geliyor, çünkü farklı ülkelerde liderler değişebilir, ama en önemlisi değerleri asla değiştirmemektir ... Britanya halkının seçimiyle, Britanya halkı tarafından seçilecek başbakanla çalışacağız" ifadelerini kullandı. 

Rusya ile barış görüşmelerine ilişkin de konuşan Zelenski, savaşın sona ermesi söz konusu değilken Rusya ile müzakerelerin gerçekçi olmadığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in herhangi bir anlaşmayı ihlal edeceği ve "inanılamayacağı" için bir barış anlaşmasının "tuzak" olacağının altını çizdi. 

Putin'i Adolf Hitler'e benzeten Zelenski, "Putin deli değil. O tehlikeli, ki bu çok daha korkutucu" dedi.