Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i barış görüşmelerine katılmaya çağırdı

Zelenski, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı telefon görüşmesinde Pekin'in, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğine dair güvence verdiğini söyledi

18 Mayıs 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Çin'i önümüzdeki ay yapılacak barış görüşmelerine katılmaya çağırdı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı telefon görüşmesinde Pekin'in, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğine dair güvence verdiğini söyledi. Ancak telefon görüşmesinin ne zaman gerçekleştiğine dair bilgi vermedi. Şi ile Zelenski arasındaki bilinen tek telefon görüşmesi geçen yıl Nisan ayında gerçekleşmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Çin arasında "derin stratejik iş birliği" sözü verdiği iki günlük bir Pekin ziyareti gerçekleştirdi. 

Çin, Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgalini bu zamana kadar kınamadı; bunun yerine çatışmada tarafsız olduğunu ilan etti ve çözüme ilişkin 12 maddelik bir pozisyon yayımladı. 

Önümüzdeki ay İsviçre'de yapılması beklenen barış görüşmeleri öncesinde Şi, her iki tarafın da pozisyonlarını dikkate alan müzakereler yapılması çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin gibi küresel oyuncuları devreye sokmanın önemli olduğunu belirterek "Rusya üzerinde etkileri var ve bizim tarafımızda ne kadar çok ülke olursa... Rusya o kadar çok hareket etmek ve [daha fazla ülkeyi] hesaba katmak zorunda kalacak" dedi.

Reuters'in İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd'e dayandırdığı haberine göre, zirveye şu ana kadar 50'den fazla ülkeden delegasyon katıldı. Çin'in İsviçre Büyükelçisi Wang Shihting, Mart ayında Pekin'in katılmayı düşündüğünü söylemişti. 

Rusya bugüne kadar dört uluslararası barış görüşmesinin hiçbirinde temsil edilmedi, bu görüşmede de temsil edilmeyecek. 

Avrupa gezisi sırasında Şi, ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklediği yönündeki iddialara karşı çıkarak Çin'in "Ukrayna krizinin sorumluluktan kurtulmak ya da üçüncü bir ülkeyi karalamak ve yeni bir Soğuk Savaşı kışkırtmak için kullanılmasına karşı olduğunu" söyledi.