Dünya

Ukrayna, Donetsk'te cephedeki üç köyü Rus işgalinden kurtardığını iddia etti

12 Haziran 2023 07:17

T24 Dış Haberler

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yaklaşık bir haftadır devam eden karşı saldırı faaliyetlerin ardından batı Donetsk'te cephede bulunan üç köyü kurtardıklarını ifade etti.

Paylaşılan videoda askerlerin Blahodatne köyüne Ukrayna bayrağı çektiği görülüyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bir başka müfrezenin, Neskuçne'ye ünitelerinin bayrağını astığı yer aldı. Pazar ilerleyen saatlerde de Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, Makarivka isimli üçüncü bir köyün Rus işgalinden kurtarıldığını açıkladı. 

Maliar, Telegram aplikasyonu üzerinden yaptığı açıklamada, "Askerlerimizin savunmada olduğu bölgelerde mevkii kaybı yaşanmadı" dedi.

Bu köyler, Ukrayna ordusunun karşı saldırının başlamasından bu yana kurtarıldığını doğruladığı ilk bölgeler oldu.

Rus askeri bloggerlarına göre, güneyde aynı yok üzerinde bulunan Urozhaine köyü için de Ukrayna ve Rus kuvvetleri arasında yoğun çatışmalar sürüyor. 

Reporting from Ukraine adıyla yayın yapan bir Ukraynalı askeri blogger, "Velika Novosilka çevresinde bir haftalık saldırı operasyonlarının sonucunda Ukrayna kuvvetleri 95 kilometre kare alan özgürleştirebildi" dedi.

The Guardian'a göre, Velika Novosilka'nın güneyindeki ilerlemeler, karşı saldırının şu ana kadarki en önemli kazançları olsa da Ukrayna güçlerinin Rusya'nın ana savunma hattına ulaşmak için daha anlamda ilerleme kaydetmesi gerekiyor.

Pazar, Rus işgali altındaki Zaporojye ve Kırım'a giden tren yollarının iki sabotaj saldırısıyla patlatıldığı iddia edilmişti.

Öte yandan işgalde büyük rol oynayan paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, savaşçılarını Rusya Savunma Bakanlığı'nın kontrolüne verecek anlaşmayı imzalamayı reddetti.