Dünya

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimler ve Herson'da Rusya'ya katılmak için referandum düzenlenecek

Referandumun 23-27 Eylül'de yapılacağı belirtildi

Arşiv

20 Eylül 2022 15:30

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın doğusunda bulunan, Donbas olarak bilinen, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinde 23-27 Eylül tarihlerinde Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceği bildirildi. Aynı tarihlerde Rus güçlerinin kontrolündeki Herson şehrinde de bir referandum düzenleneceği belirtildi.

TASS haber ajansının aktardığına göre, Luhansk ve Donetsk ayrılıkçı yönetimleri, referandum kararını duyurdu. 

Karara göre, Luhansk ve Donestk'te  23-27 Eylül tarihlerinde Ukrayna'ya katılım referandumu düzenlenecek.

Donbas yönetimlerinin ardından Rus güçlerinin kontrolündeki Herson'da da aynı tarihlerde referandum düzenleneceği belirtildi.

Ukrayna, uzun süren çatışmaların ardından Severodonetsk ve Lısıçansk kentlerinden haziran ayında çekilmiş; Luhansk tamamen Rus kontrolüne geçmişti. Bugün, Ukrayna, karşı saldırısında Rusya'nın artık Luhansk bölgesinin tamamını kontrol etmediği anlamına gelen küçük ama sembolik yeni bir zafer elde ederek Lısıçanak yakınlarındaki bir köyü geri almıştı.

Ukrayna'dan ilk açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus basınına yansıyan haberlerin ardından yaptığı Twitter paylaşımında, "Sahte 'referandumlar' da hibrit 'seferberlik' de hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Rusya Ukrayna topraklarının çeşitli noktalarını yasa dışı şekilde işgal eden saldırgan olarak kalmaya devam edecek. Ukrayna'nın Rusya ne derse desin o toprakları özgürleştirme hakkı var ve özgürleştirmeye devam edecek" yazdı.