Dünya

Ukrayna'ya ait bir savaş uçağı, ilk kez Rusya içindeki bir hedefi vurdu

Saldırıda ne tür bir mühimmat kullanıldığı ve bunun bir Batı silahı olup olmadığı henüz kesin olarak belli değil

10 Haziran 2024 09:08

T24 Haber Merkezi

Ukrayna'ya ait bir savaş uçağı, ilk kez Rusya içindeki bir hedefi vurdu. 

Sky News'a konuşan Ukraynalı askeri bir kaynak, ilk kez Ukrayna'ya ait bir savaş uçağının Rusya içindeki bir hedefi vuran silahı ateşlediğini söyledi.

Kaynak, Pazar günü Rusya'nın batısındaki Belgorod bölgesinde bir "Rus komuta düğümünün" vurulduğunu söyledi.

Saldırıda ne tür bir mühimmat kullanıldığı ve bunun bir Batı silahı olup olmadığı henüz kesin olarak belli değil. 

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan askeri kaynak, "Hasar tespiti halen devam etmekle birlikte, doğrudan bir vuruş olduğu teyit edildi. Bu, Rusya içindeki bir hedefe karşı Ukrayna hava kuvvetleri tarafından havadan gönderilen ilk mühimmattır" dedi. 

ABD ve Fransa kısa bir süre önce Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, Rus güçlerinin Ukrayna'ya karşı saldırılar düzenlediği Rusya içindeki askeri hedefleri vurmak için silahlarını kullanmalarına izin verildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanan yeni kılavuz uyarınca, Amerikan mühimmatları Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov şehrinin savunulmasına yardımcı olmak üzere Rus topraklarında kullanılabilecek.

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron ise Ukrayna jetleri tarafından ateşlenebilen Storm Shadow seyir füzeleri gibi İngiliz silahlarını nasıl kullanacaklarına karar vermenin Ukrayna'ya bağlı olduğunu söyledi.

Ukrayna, Rusya topraklarının derinliklerine çok sayıda insansız hava aracı saldırısı düzenledi. Ancak Rusya içindeki hedefleri vurmak için bir savaş uçağının kullanılması Moskova tarafından yeni bir tırmanma olarak görülebilir.