Teknolojik altyapıda problemlere yol açan artık saniye uygulaması son buluyor. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun (BIPM) cuma günü yaptığı oylamada, artık saniyelerin 2035'e kadar kaldırılmasına karar verildi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre artık saniyeler, atomik saatle Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş süresindeki değişimleri telafi etmek için 1972'den beri yürürlükte. Dünya'nın dönüşünün onlarca yıldır 24 saatten biraz daha uzun sürmesiyle ortaya çıkan bu süre, Eşgüdümlü Evrensel Zaman’a (UTC) ekleniyordu.
Frekans standardı olarak mikrodalga ışınlardaki hiper-hassas geçiş frekanslarını veya elektromanyetik spektrumun optik/ultraviyole bölgesindeki elektron geçiş frekansının kullanıldığı atom saati, yeryüzündeki en hassas zaman ölçüm aleti unvanına sahip.
Fakat Dünya'nın dönüşünün yavaşlamasıyla oluşan bu artık saniyenin UTC'ye eklenmesi, teknolojide sorunlara yol açıyor. Reddit, Mozilla, LinkedIn ve Yelp gibi pek çok şirket, bu süre sebebiyle sorun yaşamıştı. İnternet sitelerine güvenlik hizmeti veren Cloudflare'ın sunucuları, 2017'de artık saniye sebebiyle çevrimdışı kalmıştı.
Facebook geçişlerin yazılımlar üzerinde yıkıcı etkisi olabileceğini söyleyerek artık saniyenin kaldırılması için ağustosta çağrı yapmıştı.
Fransa'nın başkenti Paris'teki Versay Sarayı'nda düzenlenen konferansta artık saniyelerin 2035'e kadar kaldırılmasına karar verildi.
BIPM'nin zaman departmanı başkanı Patrizia Tavella, "tarihi kararın halihazırda düzensiz artık saniyelerin yol açtığı kesintiler olmadan saniyelerin sürekli akışını” sağlayacağını ifade etti ve "UTC'yle Dünya'nın dönüşü arasındaki bağlantı kaybolmadı. Halk için hiçbir şey değişmeyecek" dedi.