Kültür-Sanat

Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 7 yaşında | Festivalin kapısı sadece çocuklara değil, kendilerini çocuk hissedenlere de açık

Festivalin bu yılki panel konusu "Cinsel İstismara Karşı Mücadelede Bütüncül/Hak Temelli Bir Bakış" olarak seçildi

Festival direktörü Şebnem Aktolga ve festivalin Çocuk Komitesi'nden Zeynep Özbakış'ın illüstrasyonunun yer aldığı festival afişi

30 Mayıs 2024 15:57

7. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, 1 Haziran'da başlıyor. Bütün çocukların ve kendilerini çocuk hissedenlerin davetli olduğu ücretsiz festival, 1-7 Haziran arasında Çankaya'daki Yılmaz Güney sahnesinde düzenlenecek. Festival direktörü Şebnem Aktolga, "Sanata dair her türlü atölyeyi çocuklarla buluşturduk. Cinsiyet eşitliği ilkesini önemsiyor, her yıl buna dair atölyeler yapıyor, filmler gösteriyoruz. Çokluğun ve eşitliğin çocuklar için önemli olduğunun farkında olarak bu konuları hiç bırakmıyoruz" dedi. Festivalin en büyük amaçlarından biri de dezavantajlaştırılmış çocukların sanatla buluşturulması.

Bu yıl on uzun metraj seçkisi, iki ebeveyn filmi ve yirmi dokuz Hollanda kısa metraj film seçkisinden oluşan 7. Çocuk Diyarı Film Festivali'nde, panel konusu "Cinsel İstismara Karşı Mücadelede Bütüncül/Hak Temelli Bir Bakış" olarak seçildi. Festival boyunca da biri ebeveyn ve çocuk, biri ebeveyn ve on çocuk atölyesi olmak üzere toplamda on bir atölye düzenlenecek. 

Festival ekibinde, diğer çocuk festivallerinden farklı olarak, bir de "çocuk komitesi" bulunuyor. Çocuklar, film seçkileri için fikirlerini beyan ediyor. Aktolga, "Her yıl çocukların sıkıcı buldukları filmler sıkıcı, keyifli buldukları filmler keyifli bulunuyor" diye konuştu. Festivalin bu yılki albenilerinden biri de Zer Zer çocuk müzik grubu.

1 Haziran'da açılışını yapacak festival, Devrim Özder Akın’ın sunumuyla, onur konuğu Prof. Dr. Seçil Büker'in takdiminin ardından teşekkür ve açılış konuşmasıyla başlayacak. Program, Mimdo'nun Aradığı pandomim gösterisiyle devam edecek. Daha sonra festivalin açılış filmi olan kısa film ve Elif Bale Sanat Merkezi’nin hazırladığı dans gösterisi izlenecek, Zer Zer çocuk müzik grubu sahne alacak.

7 Haziran'da düzenlenecek kapanış programında da festivalin çocuk komitesi üyelerinin sahnelediği çocuk oyunu Küçük Prens sahnelenecek. Kapanış da tıpkı açılış gibi Zer Zer çocuk müzik grubunun eğlenceli şarkılarıyla sona erecek.

Festival ekibi

"Dezavantajlaştırılmış çocuklar sinemaya ulaşamıyor"

Aktolga, bu yıl yedinci kez düzenlenen Çocuk Diyarı Film Festivali'ni şöyle anlattı:

"7 yıl öncesinde biz bir sinema derneğiydik. Ücretsiz, kapsayıcı, geniş bir yapılanma olmadığını fark ettik. 2017'den önce hazırlıklara başladık. Ne, kime ve neden yapmak istediğimizi biliyorduk. Dezavantajlaştırılmış çocukları düşündük çünkü sosyo-ekonomik yapısı üst gelirli çocuklara göre sinemaya ulaşamıyorlardı. Çocukların dünyaya bakış açıları gelişecek diyerek projeyi sunduk. Sivil toplum kuruluşlarından, belediyelerden destek aldık. 15'e yakın ülke katılımıyla festivali yapıyoruz. Çocuklar sadece ilk yılda 7 kısa film çektiler. 

"Çokluk ve eşitlik çocuklar için önemli"

Cinsiyet eşitliği ilkesini önemsiyoruz. Her yıl buna dair atölyeler yapıyoruz, filmler gösteriyoruz. Çokluğun ve eşitliğin çocuklar için önemli olduğunun farkında olarak bu konuları hiç bırakmıyoruz. Sanata dair her türlü atölyeyi çocuklarla buluşturduk. Bu yıl "Cinsel İstismara Karşı Mücadelede Bütüncül/Hak Temelli Bir Bakış" olarak seçtik panel konumuzu. Bu çok önemli bir konu. Bu konunun derinleşip farkındalık yaratması gerekiyor, bunun farkındayız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da toplumsal cinsiyet eşitliğine büyük önem veriyoruz.

"Çocuk komitesinin rehberliğine güveniyoruz"

Çocuklar fikirlerini bize ilettiler; sevdikleri, sevmedikleri filmleri söylediler. Biz de bu rehberliğe güvendik ve festival için neler yapabileceklerini gözlemledik. Zeynep diye küçük bir arkadaşımız şimdi kocaman bir genç oldu. kendini çok geliştirdi. sadece resim yapmayı sevdiğini söylüyordu. 'Hadi festival için görseli sen yap' dedik. Böyle bir yeteneğin keşfine tanık olduk.

"Çocukları eğlendireceğiz hem de nitelikli şarkılarla"

Her sene oyun çıkarıyor çocuk komitemiz. Sunucularımız oluyorlar. Bu yıl da çocuk oyunu Küçük Prens'i sergileyecekler. Çocukların fikirlerini alıyoruz seçkiler için. Sıkıcı buldukları filmler sıkıcı, keyifli buldukları filmler keyifli bulunuyor her zaman. Bu yıl bir de müzik grubu kurduk; Zer Zer. Çocukları eğlendireceğiz hem de nitelikli şarkılarla. Lütfen sadece çocuklar değil, kendilerini çocuk hissedenler de gelsin festivale."

"Çocuklar barış içinde yaşamayı hak ediyor"

Son olarak Filistin'de öldürülen çocukların gölgesinde geçecek 7. Çocuk Diyarı Film Festivali ekibi adına, Aktolga şunları söyledi:

"Çocukların asla milleti yok. Çocuk çocuktur. Bu savaşı en çok hak etmeyen de çocuk milleti. kendi çocuklarını düşünür gibi yaklaşsalar belki de savaş olmaz diye hayal etmekten vazgeçmiyorum. Çocuklar barış içinde yaşamayı hak ediyorlar. Savaşsız, kansız, ölümsüz bir dünyayı hak ediyorlar."

Festival programı: