Kültür-Sanat

Uluslararası multimedya sanatçısı Sinem Taş, belgesel filmini ve fotoğraf sergisini anlattı

Sinem Taş, ülke ülke gezerek, insan hikâyeleri topluyor

22 Aralık 2022 21:03

Portekiz’de yaşayan Uluslararası multimedya sanatçısı Sinem Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Taş, yönetmenliğini yaptığı “Benim Kabe’m İnsandır” belgeselini ve “Autruı-Öteki” fotoğraf sergisini anlattı.

Lizbon Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Multimedia Fotoğraf Bölümü’nde doktorasına devam eden Uluslararası Multimedya Sanatçısı Sinem Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Dünyanın farklı ülkelerini gezerek, insan hikayelerini toplayan Taş, fotoğraf ve yazıyı buluşturarak ortaya çıkardığı “Autruı-Öteki” fotoğraf sergisi ile Portekiz’de sığınmacı olarak yaşayan insanları konu edinen “Benim Kabe’m İnsandır” belgeselini öğrencilere anlattı.

"Duygularına odaklandım"

İlk olarak belgesel filmin izlendiği söyleşide, Taş daha sonra hazırladığı sunumla hem belgeselin ortaya çıkış sürecini hem de fotoğraf sergisi ve bu kapsamda devam eden projesini öğrencilere aktardı. “Bu belgeseli çekme fikri Akdeniz'i botlarla geçmeye çalışan çok sayıda insanın bu sularda kaybolduğu ve hayatını kaybettiği dönemin hemen ardından 2017 başlarında oluştu” diyen Taş, “Benim Kabe’m İnsandır Alevi felsefesinin mottosudur. Bu filmle amacım bu tehlikeli yolculuğa çıkarak evlerini terk eden insanların üzerine yapışmış 'mülteci' etiketini çıkarak biraz daha onların hislerine, duygularına odaklanabilmek, ortak paydamızı görebilmek ve gösterebilmek, bir mültecinin ilk aşk acısını dinleyerek 'mülteci doğulmadığını ancak sonradan olunduğu' gerçeğinin ayırdına varabilmek” dedi.

"Film amacına ulaşıyor"

Gençlerin belgeseli izledikten sonra bakış açısının değiştiğini ifade eden Taş, “Gerek Portekiz'de gerek Türkiye'deki gençler filmi izledikten sonra bakış açılarından birtakım değişimler olduğunu söylediler. "Daha önce hiç onların gözünden bakmadığını fark ettim" diyen genç arkadaşlar oldu. Çok sevindim. Film amacına ulaşmış demek ki. Aldığım geri dönüşlerden çok memnunum” diye konuştu.

"Adım atmaktan korkmayın"

Hayallerini gerçekleştirme noktasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Taş, “Yeni bir yolculuk, bilinmeyene adım atmak korkutucu olabilir. Haklı olarak gençler de yeni adım atmaya çekinebilirler. Ben “Kervan yolda dizilir” sözünü çok severim. Bazen bir şeyin üzerinde fazla düşünmek onu olduğundan daha korkutucu hale getirebiliyor. Ancak adım atıp içine girdiğimizde düşündüğümüz gibi olmadığını görebiliyoruz. İç sesi dinlemek ve kanatların açılması için o adımı atmak gerekiyor. Paulo Coelho'nun da yazdığı gibi “Siz bir amaç için yola çıktığınızda evren size gerekli her şeyi önünüze serer.” Etrafa bakıp onu görmek ve almak için elini uzatmak cesareti gerekir. Gençlere önerim: Cesur olun, adım atmaktan korkmayın ve iç sesinizi dinleyin. Tıpkı Vasalisa'nın bebeği gibi iç sesiniz size yönü gösterecektir” şeklinde konuştu.

Daha sonra kendi yolculuğundan da bahseden Taş, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Sinem Taş kimdir? 

Taş; Uluslararası Multimedya Sanatçısı ve şu anda Lizbon Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, MultiMedya bölümü, fotoğraf alanında doktora öğrencisidir. Bursa'da Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler bölümünde lisansını tamamlayan Taş, 2014'te İzmir'de yerel gazetede foto muhabirlik deneyiminin ardından yüksek lisans eğitimi için Portekiz'e yerleşti. Lizbon Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Multi Medya/Fotoğraf bölümünde eğitimini tamamlayan Taş, 2017'de, "Benim Kabe'm İnsandır" belgesel çalışmasını tamamladı.

Taş, geçtiğimiz yıllarda heybesinde farklı coğrafyalardan topladığı hikayeleri, AUTRUI isimli enstalasyon sergisinde bir araya getirerek, 'Öteki'ne farklı bir açısı geliştirmemizi sağlıyor. Japonya'dan Fas'a kadın hikayeleri, Norveç'ten Türkiye'ye kimlik mücadeleleri, Portekiz'den İspanya'ya hayatta kalma, var olma çabaları kişilerin kendi anadillerinden anlatımlarıyla ziyaretçilere sunuluyor.

Sanatçı, henüz küçük yaşlarda kültürlerarası çatışma ve ötekilik kavramıyla tanışmış biri olarak eserlerinde mutlak başkalıkların bir aradalığını disiplinler arası çalışma temelinde dünya ile buluşturuyor. Ocak 2023'te Lizbon'daki sergisini gerçekleştirecek olan Taş, Brezilya ve İspanya'daki solo sergilerinin hazırlığını yapıyor.