Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF), Ukrayna savaşının Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki etkileriyle ilgili 16 Ekim'de yayımladığı rapora göre, sadece Rusya'da şubat ayından bu yana 2,8 milyon çocuk yoksulluk sınırının altında yaşamaya başladı.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, raporun kapsamındaki 22 ülke genelindeyse, savaş koşulları ve artan enflasyon nedeniyle yoksulluğa itilen çocuk sayısı 2021'e göre yüzde 19 artarak 4 milyona ulaştı.
Bazı bölgeleri işgal altındaki Ukrayna'da da yarım milyon civarında çocuğun yoksulluğa düştüğü tahmin edilirken, Türkiye ve Romanya için bu sayının 110 bin civarında olduğu belirtildi. Çeşitli ülkelerdeki Ukraynalı mültecilerin bu değerlendirmeye dahil edilmediği kaydedildi.
UNICEF Fransa Başkanı Adeline Hazan, raporla ilgili AFP'ye şöyle konuştu: "Ukrayna'daki çatışmanın Rusya'daki etkileri son derece önemli çünkü savaş; belli başlı temel ürünlere, yakıta ve hatta enflasyon yüzünden normal bir alım gücüne erişimi engelliyor."
Hazan, UNICEF'in hükümetlere çocuklu ailelere nakit para desteği ve sosyal koruma programları sağlaması için çağrı yaptıklarını hatırlattı. Raporda, acil önlemler alınmazsa söz konusu ülkelerde 4 bin 500 çocuğun ilk doğum gününü görmeden ölebileceği ve 117 bin çocuğun eğitim sistemi dışında kalacağı uyarısı yapıldı.
UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan şu ifadeleri kullandı: "Çocukların öldürülmesi, sakat kalması ve yerinden edilmesi gibi belli korkunçluklarının yanında, Ukrayna'daki savaşın ekonomik sonuçları Doğu Avrupa'da ve Orta Asya'da çocuklar üzerinde çok büyük yıkıcı etkide bulunuyor."
Rapora göre, yetişkinler dahil edildiğinde bölge ülkelerinde, 8 milyondan fazlası Rusya'da olmak üzere 10 milyonu aşkın kişi yoksulluğa sürüklendi.