Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin özel yurt ve ev tutarken dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
BirGün'ün haberine göre özel yurt tutulurken sözleşmeye yurdun vereceği hizmetlerin tamamının ayrıntılı olarak yazılması gerektiğini söyleyen Koçal, "Öğrencilerin YURTKUR yurtlarına yerleşememeleri durumunda özel yurtları ve ev kiralamayı tercih ediyor. Bu süreçte bir an önce barınma ihtiyacını halletmek isteyenlerin hata yapabiliyor veya dolandırıcılarla karşı karşıya kalabiliyor. Öğrenciler seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi okuyarak imzalamalı. Depozito talep edilmesi halinde bir aylık tutardan fazla ücret verilmemesi gerekir. Verilen depozitonun ne şekilde iade edileceği açıkça yazılmalıdır” diye konuştu.
Koçal, özel yurtlara kayıt yaptıran öğrencilerin imzaladıkları sözleşmeleri 15 Eylül'e kadar feshetmeleri halinde sözleşmede yazılı olan yıllık barınma ücretinin yüzde 10'unu ödemesi gerektiğini belirterek, "15 Eylül ve sonrasında ayrılanlar ise barınma hizmeti aldığı aylar ile içinde bulunulan ayın ücretinin tamamını ve kalan aylara ait barınma ücretinin yüzde 30'unu ödemesi lazım. Daire görülmeden peşinat, kapora verilmemeli” ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul uzmanı Hatice Kolçak ise şunları kaydetti:
“Tüm yılın veya kalınmayan dönemin tamamının parasının ödenmemesi için yurt ile yapılan sözleşme hükümleri önemli. İmzalanan senetler de böyle durumlarda işleme konabilmekte. Bu nedenle verilen senetler her ay için ayrı ayrı imzalanmalı. Özellikle kira sözleşmesi yaparken, sahte emlakçılara ve fırsatçı mal sahiplerine dikkat edilmesi gerekir.”