CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'da kış ve bahar aylarında dolu, don ve sel felaketi nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu, son olarak narenciye üreticilerinin sıcak darbesiyle büyük zarar gördüğünü belirterek çiftçilere acilen yardım eli uzatılmasını istedi.
Evrensel'in haberine göre, yaşanan felaketlerin ardından yetkili kurumların hasar tespit çalışmaları yaptığını aktaran Barut, "Resmi kurumlarımız ve görevlilerimiz zararın tespiti konusunda çalışmalarını yaptılar ve raporlarını sundular. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı aradan geçen bunca zamana karşın zararın karşılanması, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan çiftçi borçlarının ertelenmesi için gerekli olan hasar tebliğini yayınlamadı. Bu tebliğ yayınlanmadığı için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimiz mağdur durumda. Bakanlığı derhal harekete geçmeye ve tebliği yayınlamaya, mağduriyeti gidermeye çağırıyoruz" dedi.
"Doğal afet ilan edilsin, zarar karşılansın"
Türkiye'nin yıllık ortalama 4,5 milyon tonluk narenciye üretiminin 3'te 1'inden fazlasının Adana'daki yaklaşık 500 bin dönüm alanda gerçekleştirildiğini ifade eden Barut, "Toplam turunçgil üretiminin yaklaşık yüzde 75'i de Çukurova Bölgesi'nde yapılıyor. Dolu, sel ve don gibi afetlerin ardından üretici büyük bir mağduriyet yaşamıştı. Nisan ve mayıs aylarında etkili olan, yer yer 50 dereceye ulaşan sıcaklık nedeniyle narenciye üreticisi çok ciddi zarar gördü. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt ekili bahçelerde ağaçlar nohut büyüklüğüne ulaşan meyvelerini döktü. Özellikle limon ve erkenci mandalinada yüzde 30'dan yüzde 80'lere, hatta daha fazla oranlara ulaşan ürün kaybı var. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı doğal afet bölgesi ilan etmesi, üreticilerin zararlarının karşılanması, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının 2 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi için göreve çağırıyoruz" diye konuştu.