Kültür-Sanat

Usta yönetmen Erden Kıral için Beyoğlu Atlas Sineması’nda tören düzenlendi

Kıral’ın naaşı, cenaze namazının kılınmasının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi

20 Temmuz 2022 16:36

Antalya’da geçirdiği beyin kanaması sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayata veda eden Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Erden Kıral için Beyoğlu Atlas Sineması’nda tören düzenlendi.

'Kanal', 'Bereketli Topraklar Üzerinde' ve 'Hakkari'de Bir Mevsim' gibi pek çok filme imza atan Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Erden Kıral (80), geçtiğimiz günlerde Antalya'nın Kumluca ilçesinde geçirdiği beyin kanaması sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul'a getirilen usta yönetmen için ilk tören Beyoğlu Atlas Sineması'nda düzenlendi. Törene Kıral’ın yeğeni Ayda Özlü Çevik ile sinema sektöründen yakın dostları ve öğrencileri katıldı. Yakın dostları yaptıkları konuşmalarla usta yönetmene veda ederken, törende koltukların çoğunun boş kaldığı görüldü.

“Çok iyi bir sinemacıydı”

Eniştesinin ölümü ile ilgili duygularını paylaşan Ayda Özlü Çevik, “Aynı sektörde yıllarca beraberdik. Çok sevdiğim biriydi ve çok çok iyi bir sinemacıydı. Şimdi kızı Deniz’i temsil ediyorum burada. O babasının ölümüne çok üzüldüğü için bir tedavi görüyor. Huzur içinde uyusun” dedi.

“Ben sizden önce ölmek istiyorum”

Oyuncu ve yönetmen Gani Rüzgar Şavata, “Bu güzel insan yapraklar solmadan dökülen yapraklardan biridir. Beraberinde daha önce Cüneyt Arkın, daha önce başkaları. Her gün ölüyoruz, her hafta ölüyoruz. Beni hep o tabutların altında görürler. Onlara ben vefa borcumu böyle ödemek istiyorum. Yaşasın Erden Kıral sineması, yaşasın Türkiye sineması” diye konuştu.

“Ne istediğini bilen bir yönetmendi”

Merhum oyuncu Münir Özkul’un kendi gibi oyuncu olan kızı Güner Özkul ise, “Oyuncular için en kıymetli şey ne istediğini bilen yönetmendir. En ufak bir tereddüdü olmayan, kafasında her şeyi bitirmiş bir yönetmendir. İstediğinden milim sapmayan biriydi. Ne istediğini çok iyi bilirdi. Bu konuda çok değerli ve ayrıca önemli bir insandı” ifadelerini kullandı.

“Erden Kıral sineması takip edilmeli”

Cenazeye katılan ünlü oyuncu Meltem Cumbul ise, “Erden Kıral sineması gerçekten takip edilmesi gereken, çok önemsediğim bir sinemaydı. Bağımsız filmcilerin arasında zaten o döneme dair yönetmenler kendi yapımlarını da realizasyonunu yerine getirdikleri için yapımcı da oluyorlardı aynı zamanda. Erden Kıral da bağımsız sinemanın en kıymetli isimlerindendi” dedi.

Son yolculuğuna uğurlandı 

Erden Kıral'ın naaşı Beyoğlu Atlas Sineması'nda düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. Kıral'ın cenazesine sanat camiasından isimler, dostları ve sevenleri katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da cenaze namazına çelenk gönderdi. Erden Kıral’ın kızı Deniz Kıral’ın ise sağlık sorunları nedeniyle cenazeye katılamadığı öğrenildi.

“Çok kıymetli bir sinemacı”

Cenaze namazına katılan ünlü oyuncu Meltem Cumbul, Erden Kıral ile ilgili, “En başında, çok kıymetli bir sinemacı. Benim en sevdiğim filmlerinden bir tanesi 'Hakkari’de Bir Mevsim'dir. Kendisini yirmili yaşlarımda tanıdım. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, benim Altın Portakal aldığım film 'Abdülhamid Düşerken' idi ve o jüri başkanıydı. En iyi kadın oyuncu ödülü bana verildiğinde ilk haberi ondan almıştım, çok da mutlu olmuştum. Üzgünüz.” ifadelerini kullandı.

“Sinemaya bir ömür vermiş çok değerli bir yönetmenimiz”

Cenaze namazına katılan bir diğer isim Kerem Alışık ise, “Erden Hoca sinemaya bir ömür vermiş, ömür adamış çok değerli bir yönetmenimiz. Ulu bir çınar gibi ayakta kalmayı başarmış. İşine aşına hiç acı tuz katmadan yaşamış. Onuruyla, gururuyla, bu mesleği sevdasıyla hepimize sevdirmiş, Türk sinemasına çok değerli katkılarda bulunmuş bir hocamız. Aynı zamanda Sadri Alışık Sinema Jürisinin başkanı. Sadri Alışık Ödüllerinde çok kıymetli vakitler geçirdik. Sevgimiz hep onlardan yana. Onlar gidiyor ama içimizden uğurlayamıyoruz. Mekanı cennet olsun, nurlarda yatsın İnşallah. Hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.

Usta yönetmen Erden Kıral’ın naaşı, cenaze namazının kılınmasının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Oyuncu Meltem Cumbul, "20'li yaşlarımda tanıdım kendisini. Kızı Deniz arkadaşım, bir arada çalışma imkanı bulduk. Çok vakit geçirdik Deniz'le beraber, kendisinin üzüntüsünü paylaşıyorum babasını kaybettiği için. Çok iyi bir sinemacıyı kaybettiğimiz için üzüntülüyüz" dedi.

Meltem Cumbul

Kerem Alışık da, "Erden Hoca sinemaya bir ömür vermiş, bir ömür adamış, ulu bir çınar gibi ayakta kalmayı başarmış çok değerli bir yönetmen. İşine aşına hiç acı tuz katmadan yaşamış, bu mesleği hepimize sevdirmiş, Türk Sineması'na çok değerli katkılarda bulunmuş bir hocamız" diye konuştu.

Kerem Alışık

 

Erden Kıral kimdir?

1942 yılında Gölcük'te doğan Kıral, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünden mezun oldu.

Çeşitli dergilerde sinema yazıları yazdı, dünya sinemasına ilişkin araştırmalar yaptı
Birçok sinema festivalinde jüri başkanlığı ve üyeliği yapan Erden Kıral onlarca ödül kazandı.

Kıral'ın imzasının bulunduğu filmler şöyle:

- Kumcu Ali Yaşar (1968)
-Kanal (1978)
-Bereketli Topraklar Üzerinde (1979)
-Hakkâri'de Bir Mevsim (1982)
-Ayna (1984)
-Dilan (1987)
-Av Zamanı (1988)
-Mavi Sürgün (1993)
-Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995)
-Ay Hikâyeleri (1996)
-Avcı (film, 1997)
-Baba (2000)
-Baba Evi (2001)
-Babam ve Biz (2002)
-Canım Kocacığım (2002)
-Yolda (2005)
-Vicdan (2008)
-Haliç (2010)
-Kuş (Yük) (2012)