Hangi kanser türünün hangi yiyecekleri sevdiğini keşfeden Doç. Dr. Kıvanç Birsoy, “Beynimiz şeker, kaslar protein istiyor. Pankreas kanserleri yağlı besinleri, lenf kanserleri kolesterolü seviyor” dedi.
Vehbi Koç Vakfının her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birinde verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Doç. Dr. Kıvanç Birsoy oldu. Rockefeller Üniversitesinde kurduğu kendine ait laboratuvarında kanser ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran Rockefeller Üniversitesi Metabolik Düzenleme ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Birsoy, vücudun asi hücreleri olan tümörlerin canlılığını sürdürüp yayılabilmek bazı besin gruplarını “tercih ettiğini” kanıtladı.
Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık'a konuşan Birsoy, yaptığı çalışmalarla pankreas kanserlerinin yağlı besinleri, lenf kanserlerinin kolesterolü sevdiğini ortaya koydu.

Doç. Dr. Birsoy, son yılların popüler konularından antioksidan desteklerinin kanser hastalarına faydadan ziyade zarar getirdiğini, metastaz riskini artırdığını ortaya çıkaran çalışmalarıyla tıp dünyasında ses getirdi.
Antioksidanların masum olmadığını ifade eden Doç. Dr. Birsoy “Bir çoğumuz antioksidanların yararlı olduğunu düşünür. Mesela yaban mersini hepimizin bildiği bir şey. Fakat bizim çalışmalarımız ve farklı grupların çalışmaları da gösterdi ki, özellikle kanser olduktan sonra antioksidanların kötü etkileri var. Fazla antioksidan alınması kanserin büyümesini ve aşırı derecede metastaz yapmasını tetikliyor. Dikkatli olunmasını tavsiye ederim” diye uyardı.