Sağlık

Türk Veteriner Hekimler Birliği'nden uyarı: Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken kurallar

Türk Veteriner Hekimler Birliği Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, belediyeleri kurban kesimi konusunda uyararak, ‘’Atık yönetimini çok dikkatli bir şekilde yapması önem arz etmektedir" dedi.

13 Haziran 2024 15:13

Kurban Bayramı hazırlıkları devam ederken Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB), kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken kuralları hatırlattı. Belediyelerin atık yönetimini iyi sağlaması gerektiğinin altını çizen TVHB,  bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınması ve kesim alanlarının hijyene uygun olması gerektiğini de vurguladı.

Alınacak önlemler toplum sağlığı için önemli

TVHB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, bayramın, havaların sıcak olduğu zaman dilimine denk gelmesinin daha fazla önlem alınması gerektiğini noktasına vurgu yaptı. Aslan, "Kurban Bayramı süresince hayvan varlığımızın yaklaşık yüzde 5'i kesilmekte, bu miktar ülkemizde bir yıl boyunca kesilen hayvanların yaklaşık dörtte birine denk gelmektedir. Bu derece çok sayıda hayvanın yer değiştirmesi, barındırılması, hijyenik ortamlarda kesilmesi ve kesim sonrası atıkların usulüne uygun alınması toplum sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir. Kurbanlık hayvan seçimi dini açıdan olduğu gibi sağlıklı kurban eti elde edilmesi, insan sağlığı, hayvan varlığının devamı ve ülke hayvancılığı açısından da önem taşımaktadır" şeklinde konuştu. 

Veteriner hekimlerden yardım alınmalı

Kurbanların yalnızca resmi olarak belirlenen yerlerden satın alınması gerektiğini ifade eden Aslan, hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen aşıları olmuş olmasının ve TÜRKVET sisteminde kayıtlı bulunmasının önemine vurgu yaptı. Hayvanların, satın alınırken sağlıklı olduğundan emin olunabilmesi adına veteriner hekimlerden yardım alınması gerekliliğine değinen Aslan, "Kesimler, resmi kurumlar tarafından izin verilen yerlerde yapılmalı, kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesi yapılmalı ve kesim sonrası hayvansal atıklar gelişi güzel etrafa atılmamalı" dedi.

Satılamayan hayvanların geri dönmesini sağlıklı bulmayan Aslan, kalan hayvanların Et ve Süt Kurumu tarafından değerinde satın alınmasının doğru olacağını belirtti.

Atık yönetimine dikkat edilmeli

Aslan, kurban kesiminden sonra dikkatsizce çevreye atılan atıkların sokak hayvanları tarafından tüketilmesinin, hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar açısından büyük tehlike oluşturduğuna dikat çekti. Aslan kesim sonrası oluşan çevre kirliliğinin neden olduğu sinek, pire ve kene gibi böceklerde artış olduğunu belirterek, "Bu riskleri azaltmak için belediyelerin atık yönetimini çok dikkatli bir şekilde yapması önem arz etmektedir. Kesim sonrası iç organların hızla karkastan uzaklaştırılması bulaşmayı en aza indirgeyecektir'' ifadelerini kullandı.

Aslan, çocukların kesim alanından mutlaka uzak tutulması gerektiğine de vurgu yaparak, hayvanların kesim işlemlerini işlerinin ehli kişiler tarafından, hayvanlara en az zarar verecek şekilde gerçekleşmesi gerektiğine değindi.