T24 Sağlık
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Erkoç, böbrek hastalıkları ve böbrek sağlığını korumanın yolları konusunda açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Reha Erkoç, “Sağlıklı bir böbrek için dengeli beslenme, fast- food, rafine hazır gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden tuzlu gıdalardan kaçınmak, yürüyüş, hareket vücut ağırlığının dengede tutulması önemlidir. Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidir” dedi.
Prof. Dr. Erkoç, “Şeker hastaları, kalp damar hastaları, idrarında protein kaçağı (albümin) olanlar, obez bireyler, ailesinde genetik böbrek hastalığı olanlar, sigara içenler, yaşlılar ve bazı romatizmal hastalıkları olanlar risk altındadır” dedi.
Kadınlarda daha sık görünüyor
Kronik böbrek hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğüne değinen Prof. Dr. Erkoç, “Kronik böbrek hastalığı kadınlarda daha sık görülse de, erkeklerde de son dönemde böbrek yetersizliğine gidiş (yani diyaliz veya böbrek nakli tedavisi gerekliliği) daha hızlı ve daha sıktır. Bu genelde kadınların daha sık hastalanmalarına karşın, erkeklerin hastalıklarının daha ciddi boyutta olması gerçeği ile örtüşmektedir” açıklamalarında bulundu.
"Vücut susuz bırakılmamalı"
Az çalışan böbreğin çeşitli sebeplerle daha iyi hale getirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Erkoç, “Erken tanı ve altta yatan hastalığın tedavisi ile iyileşme elbette mümkündür. Tamamen böbrek hastalığı sebep olan hastalığa bağlıdır ancak süreç kronikleşmişse ilerlemesi yavaşlatılabilir böylece kişi diyalize daha geç başlamış olur veya daha geç organ nakli ihtiyacı gelişir.
En sık böbrek yetersizliği sebebi olan şeker hastalığında yakın zamanda kullanılmaya başlayan ilaçlarla birlikte artık protein kaçağı-albuminüri ve kreatinde yükselme durdurulabilmekte, şeker hastalığı diyeti, tuz kısıtlaması biraz da protein kısıtlaması ile olumlu sonuçlar alınmaktadır” ifadelerini kullandı.
"Böbrekleri güçlendirmek mümkün"
Böbrekleri en çok neyin güçlendirdiğini anlatan Prof. Dr. Erkoç, “Kişiyi sağlıklı kılan her şey böbrek için de faydalı olacaktır. Bitkisel beslenme önemlidir. Hayvansal proteinler tabii ki vücut için gereklidir ama fazlası zararlıdır. Hareket, yürüyüş, spor ihmal edilmemelidir. Bol antioksidan içeren meyveler (yaban mersini, çilek, ahududu, elma) ve sebzeler (kırmızı biber, lahana, ıspanak), tam tahıllar, Omega- 3 bakımından zengin gıdalar (yağlı balıklar; somon, uskumru, sardalya ve keten tohumu ve ceviz) sarımsak, soğan, maydanoz, kekik, zerdeçal, yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Az tuzlu, rafine edilmemiş ve makul miktarlarda yenirlerse faydalı olacaklardır.
Potasyumu yüksek bir böbrek hastasında 3 demet maydanozun limonla birlikte günler içinde tüketilmesi, potasyum yükselmesi ile ciddi aritmilere hatta kalp durmasına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle böbrek hastaları masum gibi gözükse de kür şeklinde yüksek hacimli bitkisel ürünleri tüketmemelidirler” dedi. (DHA)