08 Nisan 2025 14:05
Güncelleme: 08 Nisan 2025 14:13
Son günlerde tavuk eti tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirdi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açtığını söyledi. Enfeksiyonların önlenmesinde alınabilecek tedbirlere dikkat çeken Ünlü, özellikle tavuk ve etin iyice pişirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Güvenilir kasap ve marketlerden temin edilecek malzemelerin hazırlanmasında hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ünlü, "Gıdaya temas etmeden önce eller, sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı ve gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir. Çiğ tüketilen meyve ve sebzeler ise iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir" tavsiyesinde bulundu.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, son günlerde gündemde olan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Salmonella'nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bakteriler olduğunu belirten Doç. Dr. Ünlü, "Salmonella bakterisi, insanlara sıklıkla, hasta kişiler veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketilmesi ile bulaşır. Sıklıkla besin zehirlenmesi etkeni olarak karşımıza çıkan Salmonella, aynı zamanda tifo, paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da neden olabilirler" uyarısında bulundu.
Basit besin zehirlenmelerinin bile 65 yaşından büyük, 5 yaşından küçük veya altta yatan hastalığı olan, bağışıklığı zayıflamış bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Ünlü, "Bu nedenle şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ilk 8 ile 72 saat içerisinde gelişen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen de ateş gibi bulgular gösteren kişi, bu bulguları göz ardı etmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" dedi.
Salmonella bakterisinin özellikle yaz aylarında az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açtığını belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, "Bununla birlikte araştırmalar Salmonella bakterisinin, hem kırmızı hem beyaz etleri kontamine edebildiğini ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra Salmonella bakterisinin tavuk yumurtaları, bu kontamine çiğ yumurtalardan hazırlanan mayonez gibi soslar, birçok meyve ve sebzeyi hatta uygun şekilde depolanmayan kuruyemişleri bile kontamine edebildiğini göstermiştir. Bu durum, gıda güvenliğinin önemini ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek önlemlere dikkat çeken Ünlü, "Özellikle et ve sebzeler güvenilen market, manav veya kasaplardan temin edilmelidir. Gıdaya temas etmeden önce eller sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı ve ilgili gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir. Meyveler gibi çiğ tüketilen gıdalar ise iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir" tavsiyesinde bulundu.
Salmonella enfeksiyonlarından korunmada hijyenik önlemlerin de mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özge Ünlü, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bununla birlikte hasta bir kişinin, dışkısına teması ile bakteri kişinin eline bulaşabilir ve bu kontamine el ile birinin elini sıkması ile ve ikinci kişinin elini ağzına götürmesi ile de bir bulaş zinciri olasıdır. Bu şekilde bir bulaş daha nadir görülür ama yeri gelmişken enfeksiyon zincirini kırmada el hijyeninin önemini bir daha vurgulamak isterim." (DHA)
© Tüm hakları saklıdır.