27 Mart 2025 11:36
Güncelleme: 27 Mart 2025 12:51
Bayramda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak için öneriler veren Uzman Diyetisyen Deniz Pirçek, “30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir ” dedi.
Sağlıklı beslenmenin hem mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olduğunu hem de bayramın keyfinin enerjik ve hafif bir şekilde çıkarılmasını sağladığını açıklayan Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, bayramda sofralara dengeyi davet edecek 6 öneriyi sıraladı.
Ramazanın ardından normal yeme düzenine geçildiğinde sağlık sorunları yaşanabileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Pirçek, şöyle konuştu:
“Uzun açlıklarda düşen kan şekerini, sonrasında toparlamak biraz daha zordur. Normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olunabilir. 30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir.”
Kahvaltıda yer alması gereken besinlerden bahseden Uzm. Dyt. Pirçek, şunları aktardı:
“Güne yeterli miktarda proteinle başlamak tokluk süresini artırır, enerjik başlanılmasına yardımcı olur. Örneğin kahvaltıda kaliteli protein kaynağı yumurta ile bol yeşillikli veya sebzeli omlet, menemen gibi besinler tüketmek, hem doygunluk süresini uzun tutacak hem de karbonhidrat yeme isteğini azaltacaktır.”
Zamanında yemek yemenin önemine değinen Uzm. Dyt. Pirçek, şunları söyledi:
“Vücut, açlık durumunu çözebilmek için kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlara yönelir. Dengenin şaşması, fren mekanizmasının devrede olabilmesi için zamanında yemek yemek önemlidir. Atıştırmalıklar anlık doygunluk sağlasa da, aslında uzun vadede tekrar acıkılmasına sebep olur. Öğünler zamanında ve mümkünse ev yemekleriyle yapılmalıdır.”
Ramazanda sıvı tüketiminin yetersiz kalmış olabileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Pirçek, şu tavsiyeleri verdi:
“Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz çubuk tarçın ve karanfille hazırlanabilecek komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir. İçecek tercihleri gazsız ve asitsiz, şekeri az ve doğal içeceklerden yana yapılmalıdır. Gazlı içecekler ve hazır ürünler yerine ev yapımı limonata, hoşaf, ayran, yeşil çay, ıhlamur gibi ürünler tercih edebilir. Özellikle tansiyon ve şeker hastalarının ve yaşlı bireylerin fazla çay ve kahve tüketiminden uzak durması gerekir.”
Sağlıksız atıştırmaların vücut üzerindeki etkisine dikkat çeken Uzm. Dyt. Pirçek, şunları kaydetti:
“Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden artırmak bedeni zorlayabilir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir. Bu yüzden gereksiz atıştırmaktan uzak durmak faydalı olur.”
Sağlıklı beslenmenin en büyük tamamlayıcısının fiziksel aktivite olduğunu belirten Uzm. Dyt. Pirçek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gün içerisinde alınan kaloriyi dengelemek, yağ yakımını kolaylaştırmak ve tüm sistemlerin sağlığının korunmasını kolaylaştırmak için beslenme rutinini egzersizlerle tamamlamak önemlidir. Bayram süresince ağır egzersizlere ve spora zaman ayırmak zor olabilir. Günlük hareketleri artırmak için bayram sabahları tempolu yürüyüşler yapılabilir, bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilebilir. Ziyarete gidilen yerlerde asansör kullanmak yerine merdiven çıkmayı tercih edip, bu şekilde egzersiz yapılabilir. Fiziksel aktiviteyle birlikte kan şekeri ve kolesterol düşecek ve bağırsak hareketleri artacaktır.” (DHA)
© Tüm hakları saklıdır.