Yemek sırasında, özellikle tatlı veya ekşi gıdaların ilk lokmasında çenenizde keskin bir ağrı yaşıyorsanız, nadir görülen bir rahatsızlık olan "ilk lokma sendromu" ile karşı karşıya olabilirsiniz.
NTV'nin haberine göre; Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mark Drangsholt, bu sendromun nadir görüldüğünü ve genellikle cerrahi müdahale geçmişi olan kişilerde ortaya çıktığını belirtiyor.
"İlk Lokma Sendromu" nedir ve nasıl hissedilir?
Bu sendrom, yemek yerken alt çene boyunca, özellikle parotis tükürük bezlerine yakın keskin bir ağrı, kramp veya spazm hissiyle kendini gösterir. Genellikle yüzün bir tarafında hissedilen bu ağrı, yemeğin ilk birkaç lokmasının ardından geçer.
Prof. Drangsholt, sendromun genellikle tükürük bezlerine giden sempatik sinir liflerinin cerrahi müdahaleler sırasında hasar görmesi sonucu oluştuğunu ifade ediyor. Ayrıca bu durum, ameliyatın ardından aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Drangsholt, "Son altı ila sekiz yıl içinde, belki beş vakaya tanıklık ettim ve tedavi ettim. Nadir görülen bir durum olarak nitelendiriyorum" diyerek sendromun nadirliğini vurguluyor.
Diğer çene ağrısı nedenleri
İlk lokma sendromu dışında çene ağrısına neden olabilecek pek çok farklı durum bulunuyor. Baltimore Mercy Tıp Merkezi’nden Dr. Ileana Showalter, yemek sırasında yaşanan ağrının temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları, tükürük bezi enfeksiyonları veya parotis bezindeki taşlar gibi diğer rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğini belirtiyor.
Dr. Showalter, "İlk ısırık sendromunun belirtileri, akut ağrı yaşamanız ancak yemeğe devam ettikçe ağrının azalması şeklinde tanımlanabilir. Oysa bezinde tıkanıklık olan biri için ağrı yemek yemeye devam ettikçe devam eder" diye ekliyor.
Tedavi yöntemleri
İlk lokma sendromu tamamen önlenemese de, semptomlar ilaç tedavisi veya parotis bezine yapılan botoks enjeksiyonları ile hafifletilebilir. Bu enjeksiyonlar, sinirleri bloke ederek ağrıyı azaltabilir.
Uzmanlar, orofasiyal ağrı, ağız hastalıkları veya kulak burun boğaz uzmanlarından destek almanın doğru tedavi planı için önemli olduğunu vurguluyor. Prof. Drangsholt, "Tıp ve diş hekimliği alanındaki tüm uzmanların bu durumu tanıyabileceğini ve bunun daha yaygın bir durum olmadığından emin olmak için ayrım yapabileceklerini düşünüyorum" diyerek farkındalığın önemine dikkat çekiyor.
Kimler risk altında?
İlk lokma sendromu herhangi bir belirgin neden olmadan ortaya çıkabilse de, baş ve boyun tümörleri bulunanlar, belirli kanser tedavileri görenler veya cerrahi operasyon geçiren kişiler daha yüksek risk altındadır.
Yemek sırasında yaşanan çene ağrısı şikayetiniz varsa, bu semptomları hafife almamanız ve bir uzmana danışmanız önemlidir.