Ekonomi

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Dilan Polat kararını yorumladı: Mesele sadece Dilan Polat değil, mesele sistemsel bir sorun

20 Ağustos 2024 12:28

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, kara para aklama suçlamasıyla 5 Kasım 2023'te tutuklanarak cezaevine gönderilen Dilan Polat hakkında verilen tahliye kararını değerlendirdi. Bingöl "Kara para konusunda mesele sadece Dilan Polat değil. Mesele sistemsel bir sorun" ifadelerine yer vererek "2023 yılında Türkiye'de aklanmaya ihtiyaç duyulan kara para miktarı 25 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkıyor" dedi.

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından hakkında açılan dava kapsamında tutuklu bulunan Dilan Polat tahliye edildi.

Dilan Polat'ın tahliyesini Sözcü TV'de değerlendiren Vergi Uzmanı Ozan Bingöl "909 sayfalık MASAK raporunda aklamadan ziyade meşru yoldan edilen gelirleri gizlemeye yönelik bir işlem vardır deniyor. Kafasında dolarla gezen hanımefendi mi gizlemiş acaba. Böyle gizleme olur mu? Bunlar kamuya mâl olmuş davalar. Bakın burada çok hassasiyetli davranmak gerekir. Vatandaşın adalete, hukuka olan inancı zayıflarsa devlete olan aidiyeti, güveni zayıflar. Bu çok daha tehlikeli" dedi.

"65 milyar dolar aklanmaya ihtiyaç duyuyor"

Bingöl Türkiye'de aklanmaya ihtiyaç duyulan kara para miktarının 65 milyar dolara kadar ulaştığını belirterek "Kara para konusunda mesele sadece Dilan Polat değil. Mesele sistemsel bir sorun. Cezasızlık cesaretlendirir. 2023 yılında Türkiye'de aklanmaya ihtiyaç duyulan kara para miktarı 25 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkıyor. Yani biz 50-60 milyar dolarlık bir organizasyondan bahsediyoruz" dedi.

MASAK'ın yeteri kadar uzman personeli olmadığına da değinen Bingöl, "2023 yılı MASAK faaliyet raporunda 601 bin 555 şüpheli işlem bildiriminden sadece 16'sı için dosya açılmış. MASAK'ta 2019'a kadar iki tane bilgi işlem personeli var. 2019'dan sonra bilgi işlem personeli yok. Böyle bir şey olabilir mi? Siz nasıl kara parayla mücadele edeceksiniz" ifadelerine yer verdi.