Dünya

Wagner'in Mali'deki ağır kayıplarının arkasında Ukrayna istihbaratı mı var?

GUR askeri istihbarat teşkilatı sözcüsü Andrii Yusov, "isyancıların sadece bilgi değil, Rus savaş suçlularına karşı başarılı bir askeri operasyon yapılmasını sağlayan gerekli bilgileri de aldığını" söyledi

30 Temmuz 2024 07:45

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatının (GUR), Batı Afrika ülkesi Mali'de Rus Wagner grubundan savaşçıların öldürüldüğü saldırıya karıştığı iddia ediliyor.

Wagner liderliğine bağlı bir Telegram kanalı, grubun geçen hafta Mali'deki çatışmalar sırasında ağır kayıplar verdiğini kabul etmişti. Kanal, Wagner ve Mali silahlı kuvvetlerinin, ağır silahlar, insansız hava araçları ve intihar bombacıları kullanan Tuareg ayrılıkçı güçleri ve cihatçı gruplardan oluşan bir koalisyona karşı beş gün boyunca "şiddetli savaşlar" verdiğini söyledi. Kanal, aralarında komutan Sergei Shevchenko'nun da bulunduğu çok sayıda Wagner savaşçısının öldürüldüğünü belirtti.

Ukrayna'nın GUR askeri istihbarat teşkilatı sözcüsü Andrii Yusov, pazartesi günü yaptığı açıklamada "isyancıların sadece bilgi değil, Rus savaş suçlularına karşı başarılı bir askeri operasyon yapılmasını sağlayan gerekli bilgileri de aldığını" söyledi.

Pazartesi günü Kyiv Post gazetesi, Malili isyancıların Ukrayna bayrağı tuttuğunu gösteren ve Kiev'deki bir savunma kaynağı tarafından doğrulandığını söylediği bir fotoğraf yayımladı. Fotoğrafı bağımsız olarak doğrulanmadı. 

Yusov, Ukrayna askeri personelinin çatışmalara katılıp katılmadığını ya da ülkede bulunup bulunmadığını söylemedi. Ajansın "şu anda ayrıntıları tartışmayacağını, ancak daha fazlasının geleceğini" söyledi.

On yıldan uzun bir süredir ülkenin kuzeyinde çeşitli isyanlarla mücadele eden Mali hükûmeti, 2020 yılında askeri bir cuntanın iktidarı ele geçirmesinin ardından Wagner'den yardım talep etti. Geçen yıl Mayıs ayında ABD, Mali'deki Wagner'in liderine yaptırım uygulayarak, grubu buradaki operasyonunu Ukrayna'daki savaş için askeri teçhizat kanalı olarak kullanmakla suçladı.