Dünya

Washington, Başkan Biden'ın açıkladığı üç aşamalı Gazze'de ateşkes ve rehine anlaşması planı için BMGK'dan yardım isteyecek

ABD, İsrail'in ya da Hamas'ın açık desteğini almakta zorlanıyor

10 Haziran 2024 17:33

T24 Dış Haberler

Washington, Başkan Joe Biden'ın önerdiği üç aşamalı ateşkes planını desteklemesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) çağrı yapacak. 

ABD Başkanı Biden, İsrail'in kalıcı ateşkese yönelik adımları kabul etmesi ve Gazze'deki güçlerini geri çekmesi karşılığında Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak üç aşamalı ateşkes planı için BMGK'dan destek isteyecek. ABD, İsrail'in ya da Hamas'ın açık desteğini almakta zorlanıyor. 

Diplomatik kaynaklar Pazartesi günü için bir güvenlik konseyi oylaması planlandığını ancak bunun henüz teyit edilmediğini söyledi. Rusya'nın planı veto edip etmeyeceği belli değil.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta Mısır'dan başlayarak bölgeyi ziyaret edecek ve Hamas'ın anlaşmaya destek vermesi yönündeki taleplerine odaklanarak anlaşmaya destek sağlamak için daha fazla çaba gösterecek.

İsrail'i ziyaret etmek üzere Mısır'dan ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Bölgedeki hükümetlere ve insanlara mesajım, eğer ateşkes istiyorsanız Hamas'a evet demesi için baskı yapın" dedi.

TIKLAYIN | Üç aşamadan oluşuyor; ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı Gazze'de yeni ateşkes teklifinde neler var?

Aylar süren başarısız barış çabalarının ardından Biden, 31 Mayıs'ta kalıcı bir ateşkese dönüşecek bir çatışmaların durdurulması ve İsrail Savunma Kuvvetlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini öngören planı kamuoyuna açıkladı.

Bu öneriyi destekleyen BM karar taslağı, ikinci aşamaya geçilmesini ve çatışmaların kalıcı olarak sona erdirilmesinin "her iki tarafın mutabakatıyla" gerçekleşeceğini, ancak bu aşamaya ulaşmak için müzakerelerin altı haftadan uzun sürmesi halinde "müzakereler devam ettiği sürece ateşkesin de devam edeceğini" belirtiyor.

ABD, Katar ve Mısır'ın, tüm anlaşmalara varılana ve ikinci aşama başlayana kadar müzakerelerin devam etmesini sağlamak için çalışacakları belirtiliyor.