Dünya

Wikileaks kurucusu Julian Assange mahkeme salonundan özgür bir adam olarak çıktı, ülkesine geri dönüyor

Washington, Assange'ın ABD'ye giremeyeceğini bildirdi

26 Haziran 2024 07:25

T24 Dış Haberler

Yayımladığı gizli belgelerle yıllar boyunca dünya gündemini sarsan, yolsuzluğa karışan siyasetçi ve kamu yetkililerinin deşifre olmasını sağlayan Wikileaks'in kurucusu ve ilk editörü Julian Assange, ABD ile vardığı anlaşma karşılığında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti ve serbest kaldı. ABD, 14 yıl sonra bugün itibarıyla Assange'ın iade edilmesi için girişimlerini sonlandırdı. 

TIKLAYIN | Kimi için dünyayı değiştiren bir gazeteci, kimi için devlet sırlarını ifşa eden bir casus: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange kimdir?

5 yıldan uzun süredir Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu olan Assange, anlaşma kapsamında bu sabah ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan Adası'na gitti ve hakim karşısına çıktı. Assange, Washington'la anlaştığı gibi ABD ordu sırlarını paylaşmakla ilgili bir suçlamayı kabul etti. 

Assange, Saipan'a salı günü Londra'dan uçtuğu Bangkok üzerinden gitti. Duruşmanın başlamasına kısa bir süre kala salona giren Assange, koyu bir takım elbise ve gevşek bir kravat taktı. Assange, duruşmanın ABD'nin eyaletlerinden birinde yapılmasını istememiş, bu yüzden bir orta yol olarak Saipan'da anlaşılmıştı. 

Duruşma sırasında hakim, "Görünüşe göre hapis yattığınız 62 adil, makul ve Chelsea Manning'in gerçek hapis süresine denk" dedi. Eski bir asker olan Chelsea Manning, ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki savaşlarla ilgili binlerce video, yazışma, kayıt ve raporunu Wikileaks'e iletmişti. Bu videoların arasında Wikileaks'in yayımladığı en ünlü haberlerden olan, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu ondan fazla Iraklı sivilin bir ABD helikopteri tarafından vurulması da vardı. Askerlerin sivilleri öldürürken şakalaştığı duyuluyordu. 

Hakim Ramona V Manglona, Assange'ın hapis yattığı süreyle cezasının tamamlamış sayılmasına karar verdi ve Wikileaks kurucusunun mahkeme salonundan özgür bir adam olarak çıkacağını bildirdi. 

Assange'a mahkemede Avusturya'nın ABD Büyükelçisi Kevin Rudd ve Avustralya'nın Birleşik Krallık Yüksek Komiseri Stephen Smith eşlik etti.  Assange'ı mahkeme binasına girerken yerel ve yabancı basın karşıladı. Wikipedia kurucusu sorulara yanıt vermedi. 

Kararın açıklanmasının ardından Assange'ın savunma ekibinde olan Avustralyalı insan hakları avukatı Jennifer Robinson bir açıklama yaparak, "Umarım tüm olanaksızlıklar ve dünyanın en güçlü devletlerinden birinin karşısında Assange'ın serbest kalmasını başarmış olmamız dünyanın her yerindeki tutuklu gazeteci ve yayıncılara umut verir" dedi. 

Assange'ın ekibindeki bir başka avukat olan Barry Pollack, "Assange'a (ABD'nin) casusluk yasasıyla yapılan işkencenin, yasanın 100 yıllık tarihinde bir emsali yok. Assange gibi bir gazeteciyi, bir yayıncıyı yakalamak için hiç kullanılmamıştı. Assange doğruyu kamuyla paylaştı. Gerçek ve haber değeri olan bilgileri ortaya çıkardı. Bunların arasında ABD'nin savaş suçları da işlediği de vardı. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve ABD'nin gerçeği öğrenmesi için çok büyük bedel ödedi" diye konuştu.

Assange, mahkeme salonundan özgür bir adam olarak çıktı. Duruşmadan sonra direkt olarak havalimanına giden Assange, memleketi Avustralya'nın Canberra kentine giden bir uçağa bindi. TSİ 6.00 sularında kalkan uçağın TSİ 12.30 suların varması bekleniyor. 

ABD Adalet Bakanlığı, kararın açıklanmasının ardından Assange'ın ABD'ye girmesine izin verilmeyeceğini duyuran bir açıklama yayımladı. Anlaşma kapsamında Assange'ın ABD'ye girmek isterse önden izin alması gerekeceği belirtildi. 

ABD, Britanya'dan iadesini istediği Assange'ı Casusluk Yasası kapsamında 18 ayrı suçtan yargılamak istiyordu.

2012 yılında İsveç'te kendisine tecavüz ve cinsel saldırı suçları yöneltilmesinin ardından Assange, İsveç'e giderse ABD'ye iade edileceği gerekçesiyle Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığındı.  7 yıl boyunca burada bir odada kaldı. 

11 Nisan 2019’da Ekvador hükümeti Assange’ın sığınma hakkını kaldırdı ve Londra polisi, büyükelçiliğe girerek Wikileaks kurucusunu tutukladı. 

İsveçli yetkililer 2019'da, ilk şikayetten itibaren çok fazla zaman geçtiğini söylediler ve davayı düşürdü.