Dünya

Yalnızca "beyazlar için" iş ilanı yayınlayan ABD'li firmaya para cezası

29 Mayıs 2024 08:07

T24 Dış Haberler

ABD'li bir teknoloji şirketi olan Arthur Grand, "yalnızca beyaz ve ABD doğumlu" adayları aradığını belirten bir iş ilanının ardından 38 bin 500 dolar para cezasına çarptırıldı.

Adalet Bakanlığı, Arthur Grand teknoloji şirketinin iş ilanının “Hindistan'daki bir işe alım uzmanı tarafından hazırlandığını ve şirketi utandırmayı amaçladığını” söyledi.

İlanın hem federal sivil haklar hem de çalışma yasalarını ihlal ettiği tespit edildi. Arthur Grand, ABD hazinesine 7 bin 500 dolar sivil cezanın yanı sıra 31 bin dolar daha tazminat ödeyecek.

Virginia merkezli bilgi teknolojileri hizmetleri firması, web sitesine göre 2012 yılından bu yana federal ve ticari müşterilere hizmet veriyor. 

ABD Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, yaptığı açıklamada iş ilanını “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Clarke, “Arthur Grand'ın vatandaşlık statüsü, ulusal köken, renk ve ırk temelinde iş adaylarına yönelik korkunç ve ayrımcı yasağı karşısında kamuoyunun öfkesini paylaşıyorum” diye yazdı. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın federal sözleşmelere uyum direktör vekili Michele Hodge da yaptığı açıklamada, “Arthur Grand gibi federal sözleşmeleri kabul eden şirketlerin ‘sadece beyazlar’ şeklinde bir işe alım süreci olamaz. İki federal kurumla yaptığı uzlaşma anlaşmasının bir parçası olarak Arthur Grand'ın çalışanlarını, vatandaşlık statüleri ve ulusal kökenlerine göre insanları işe almayı veya işten çıkarmayı yasaklayan ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası konusunda eğitmesi de gerekiyor. Ayrıca istihdam politikalarını gözden geçirmeli ve Adalet Bakanlığı'nın denetimine tabi olmalıdır"  diye konuştu. 

Şirketin CEO'su Sheik Rahmathullah'ın CNN'e yaptığı açıklamada “Bu izinsiz paylaşım, sinirli bir çalışan tarafından kişisel e-posta adresi ve hesabından yapılmıştır. Bunu fark etmemiz üzerine, sorumlu çalışanın derhal işine son verilmesi de dahil olmak üzere, bu tür bir olayın bir daha asla yaşanmamasını sağlamak için kararlı bir şekilde harekete geçtik" ifadelerine yer verildi.