Gündem

Yardım kesintileri afetzedeleri çaresiz bıraktı: Kahramanmaraş'ta "Esen Kart" destekleri sona eriyor

"AFAD'dan öğrendim ki kamu çalışanı olduğum için yardım kesildi. Kızımı depremde kaybettim ve şimdi torunlarıma bakmaktayım"

14 Ağustos 2024 08:11

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından geçen 18 ay içinde, depremzedelerin yaşadığı zorluklar azalmak bir yerde daha da artıyor. İlk başlarda büyük bir hevesle sunulan ve depremzedelerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için kritik olan destekler bir bir kesiliyor. Bu kesintiler arasında son olarak Esen Kart yardımlarının sonlandırılması bulunuyor.

"Esen Kart" yardımları kesildi

AFAD ve Kızılay işbirliğiyle sağlanan ve depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için esnaflardan alışveriş yapmalarını sağlayan Esen Kartlar, herhangi bir resmi açıklama yapılmadan yavaş yavaş sonlandırılıyor. Depremzedeler, bu desteklerin şehirler tam anlamıyla iyileştirilmeden sona erdirilmesine tepkili.

Vatandaşların tepkisi

BirGün'den İlayda Kaya'nın aktardığına göre, Hatay Mağaracık’ta yaşayan S.Ç., "Depremden üç ay sonra Esen Kart aldım ve son ödeme Mayıs'ta yapıldı. Ondan sonra bir kuruş alamadım. Hiçbir bilgi verilmedi. Aldığımız küçük miktarlardaki yardımlarda bile gözleri var. Hayatımızı sürdürebilmek için bu yardımlara ihtiyacımız var" diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getiriyor.

Antakya'da yaşayan A.A. ise, "AFAD'dan öğrendim ki kamu çalışanı olduğum için yardım kesildi. Kızımı depremde kaybettim ve şimdi torunlarıma bakmaktayım. Az verdikleri yetmiyormuş gibi bir de kesiyorlar" şeklinde konuştu.

Desteklerin kesilmesi

Depremzedelere sağlanan başlıca desteklerden bazıları şunlar:

Kira yardımı: Yıkılan veya hasar gören binalarda oturan kiracılara yapılan kira yardımları sonlandırıldı.

İstihdam desteği: Afet ve acil durumlar sonrasında işsiz kalanların geçici olarak çalıştırılmasını sağlayan programlar sona erdi.

Fatura affı: Elektrik ve su sayaçları bir süre okunmadan faturalar gönderilmedi, ancak bu uygulama sona erdi ve yüksek faturalar gönderilmeye başlandı.