Gündem

Yaşam savunucuları sokakta yaşayan köpeklerin yaşam hakkı için birçok kentte toplandı: "Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz!"

23 Mayıs 2024 13:31

T24 Haber Merkezi

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi AKP'nin sokaktaki köpeklerin uyutulmasına ilişkin yasa taslağına karşı bugün birçok kentte sokağa çıktı. 

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi İstanbul'da bugün saat 13:00’te, TBMM Tarım Komisyonu kapsamında yapılması planlanan toplantıdan bir saat önce, Beşiktaş'taki İskele Meydanı'nda, Ankara Meclis Parkı'nda toplandı.

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi kurucularından Güliz Gündüz, "TBMM Tarım Komisyonu’nda köpekler için 'ölüm fermanı' anlamına gelen bu tasarı görüşülecek. Halkın oylarıyla seçilmiş vekiller, bizzat bizi kutuplaştırmaya ve halkın hassas dengelerini bozmaya devam ediyor'' dedi.

TIKLAYIN - Sokak hayvanlarının "uyutulmasını" öngören yasa hazırlığı tartışma yarattı: "Bu hayvanları dozerle canlı canlı toprağın içine gömecekler!"

Hayvan hakları savunucuları, hayati tehlike oluşturdukları gerekçesiyle sokak köpeklerinin uyutulmasını da içereceği bildirilen yasa teklifini protesto etmek için TBMM'deki Mlili Egemenlik Parkı'nda bir araya geldiler. Eylemde, ''hayvan, yaşam, özgürlük,'' ''toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin'', ''katilleri topla, hayvanları değil'' sloganları atıldı. Sözü edilen yasa teklifinin hayvanları korumak değil "öldürmek" olduğunu söyleyen hayvanseverler, bir araya gelerek basın açıklaması ve ardından bir süre oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Meclis önünde basın açıklamasını okuyan Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi kurucularından Güliz Gündüz, şunları söyledi:

"Bugün; Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen 'tecrit ve katliam odaklı' yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız, tek bedeniz. 'Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli' gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik 'etik dışı ve kanun dışı' uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in dün gazetecilerle paylaştığı bilgiye göre; bahsi geçen düzenleme önümüzdeki birkaç hafta içinde, komisyon toplantıları sonrası oylanmak ve yasalaşmak üzere meclise sunulacak.

"Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle daimi bir mücadele içindeyiz"

Hayvanlarla birlikte içine çekildiğimiz nefret örgütlenmesi yeni değil. 2000’li yılların ortalarından bu yana sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için hep aynı tehditle karşı karşıya bırakılıyoruz. Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 'kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' ilkesini temel alan 6'ncı maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle -tabiri caizse- 'daimi bir mücadele içindeyiz'. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor! Halkın oylarıyla seçilmiş vekiller, bizzat bizi kutuplaştırmaya ve halkın hassas dengelerini bozmaya devam ediyor.

20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyelerin suçunu köpeklere atamazsınız. Hissiz birer eşyaymış gibi, hayvanların kataloglardan, internetten, merdiven altından yasal ve yasa dışı üretimine, satışına ve ticaretine izin verip hayvan terk etme fiillerine caydırıcı cezalar getirmeyen yasa yapıcıların sorumluluğunu köpeklere yıkamazsınız. Geçici bakımevlerinde ve toplamalar sırasında hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiillerinde bulunan belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının 'soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına' engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı köpeklere bulayamazsınız.

"Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz"

Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz. Yok etmeye çalıştığınız milyonların hak ve adalet anlayışı, beraber yaşamayı nesilden nesile aktarmaya devam eden kültürel kodlarımız buna izin vermeyecek. Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız. Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır."

Yaşam için Yasa İnisiyatifi: Her gün sokaklarda olacağız

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi adına yapılan açıklamada, insanların sokak hayvanları ile yüzyıllardır bir arada yaşadığı anımsatılarak, "Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı Meclis'ten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız. Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır" denildi.

Sokak hayvanlarının gerektiğinde "uyutulmasını'' da içeren yasa teklifinin TBMM'ye geleceği haberleri üzerine İstanbul Beşiktaş'ta açıklama yapıldı. Yaşam İçin Yasa İnisiyatif adına yapılan açıklamayı Öykü Yağcı okudu.

Açıklamada, ''Cumhurbaşkanlığı, AKP, iktidarın küçük ortakları olan gerici siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı tarafından öne sürülen 'tecrit ve katliam odaklı' yasa tasarısına karşı, sokakta yaşayan köpekleri, yani mahalle sakinlerimizi savunmak için buradayız, tek bedeniz" sözleri ile başlayan açıklamada, "'Ötenazi, uyutma, doğal yaşam alanı, Avrupa modeli' gibi yumuşatılmış ifadeler ile sokakta yaşayan köpeklerin ömür boyu hapsedilmesine ve öldürülmesine yönelik 'etik dışı ve kanun dışı' uygulamaları protesto etmek, hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için buradayız" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"'Artık yeter' demek için yine sokaklardayız. Çünkü; Hayvanlarla birlikte içine çekildiğimiz nefret örgütlenmesi yeni değil. 2000’li yılların ortalarından bu yana sokakta yaşayan hayvanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek için hep aynı tehditle karşı karşıya bırakılıyoruz. Yıllardır ismini hak etmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 'kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' ilkesini temel alan 6. maddesini delmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ve iktidar partisiyle -tabiri caizse- 'daimi bir mücadele içindeyiz'. Hayvanları ve haklarını korumakla yükümlü olanlar, bizzat onları yok etmeye ve suç işlemeye devam ediyor! Halkın oylarıyla seçilmiş vekiller, bizzat bizi kutuplaştırmaya ve halkın hassas dengelerini bozmaya devam ediyor.

Toplumsal huzura ve barışa zarar veren bu suni gündemleri ise; taraflı medya kuruluşlarını, yandaş gazetecileri ve parayla tutulmuş trol çetelerini devreye sokarak yapıyorlar. Bireysel silahlanmayı hedefleyen, provokasyon ve dezenformasyonla köpekleri ve yaşam savunucularını canavarlaştıran ama bir türlü kapatılmayan sözde dernekler de, adeta sözcülük yapıyor. Yetkililer, Türkiye’de ekonomik, sosyal ve kültürel başka hiçbir 'hayati', hatta 'ölümcül' sorun yokmuş gibi, kendi sorumsuzluklarını, suçlarını, ihlal ve ihmallerini örtmek için hayvanları ve hayvan hakkı savunucularını hedefe koyuyorlar"

"Suçu köpeklere atamazsınız"

''Asıl sorumluların, 20 yıldır kanunda yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, yani hayvanları kısırlaştırmayan, besleme, bakım ve rehabilitasyonlarını yapmayan, onları başka ilçelere, ormanlara, çöplüklere atan ve popülasyonun artmasına sebep olan belediyeler olduğu'' ileri sürülen açıklamada, "suçu köpeklere atamazsınız" denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hissiz birer eşyaymış gibi, hayvanların kataloglardan, internetten, merdivenaltından yasal ve yasadışı üretimine, satışına ve ticaretine izin verip hayvan terk etme fiillerine caydırıcı cezalar getirmeyen yasa yapıcıların sorumluluğunu köpeklere yıkamazsınız. Barınaktan hayvan sahiplendirme bilincini aşılamayan, hayvanlarla beraber yaşamanın yükümlülükleri konusunda sistemli bir şekilde farkındalık ve eğitim çalışmaları yapmayan yerel ve merkezi yönetimlerin yükünü köpeklere atamazsınız. Halihazırda yasalara aykırı şekilde işleyen dev 'toplama merkezlerinin' ihalelerine ve inşaatlarına halkın vergileriyle binlerce dolar harcayan ve bu tesisleri 'ölüm kampları' şeklinde kullanan belediye başkanlarının rant hırslarını köpeklerden çıkaramazsınız.

Geçici bakımevlerinde ve toplamalar sırasında hayvanlara yönelik şiddet ve işkence fiillerinde bulunan belediye çalışanlarının, veteriner hekimlerin ve emri veren belediye başkanlarının 'soruşturma engeline takılmadan yargılanmasına' engel olan iktidarın ve siyasi partilerin ellerindeki kanı köpeklere bulayamazsınız. Hayvana zulmedenlere 'yatarı olmayan, ertelenebilen, iyi hal indirimi uygulanan ve para cezasına çevrilebilen' caydırıcılıktan uzak göstermelik hapis cezalarını, 'devrim gibi yasal düzenleme' güzellemesiyle sunan vekilleri, katilleri aramıza salan cezasızlık sistemini köpeklere karşı kullanamazsınız. Yapmanız gerekenlerin hiçbirini yapmayıp hayvanları hedef gösteremezsiniz! Yok etmeye çalıştığınız milyonların hak ve adalet anlayışı, beraber yaşamayı nesilden nesile aktarmaya devam eden kültürel kodlarımız buna izin vermeyecek"


TIKLAYIN - AKP yasa teklifini Meclis'e getiriyor: Belediye ilana koyacak, sahipsiz kalan sokak köpekleri uyutulacak!

TIKLAYIN - Ömer Çelik'ten sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin kanun taslağı açıklaması: Önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor

TIKLAYIN - Sokaktaki hayvanların uyutulacağına dair yasa tasarısı hazırlığına büyük tepki: "Sorunun kaynağına ilişkin önlem yok, sistematik olarak köpek öldürecekler!"

TIKLAYIN - "Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, sokak hayvanlarına yönelik şiddet için Meclis'i göreve çağırdı

TIKLAYIN - Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden İstanbul, Ankara ve Alanya'da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem çağrısı

TIKLAYIN - Sokak hayvanları tartışması Meclis gündemine taşındı, muhalefet 'uyutma' önerisine karşı

TIKLAYIN - Yasa teklifi: Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm olabilir mi?

TIKLAYIN - Hakan Aksay yazdı | Sokak köpekleri seçmen değildir, öldürün gitsin!

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı | Uyutmayacaklar, öldürecekler!