Dünya

Yemek yemeyen Müjde tarikatına yardım etmek isteyen aktivistlerden tarikat üyelerine: Yemek yiyin, bizi İsa gönderdi

Bugüne kadar tarikata üye 400 kişinin cesedine ulaşıldı

20 Ağustos 2024 19:04

Kenya’nın Shakahola kasabasında “cennete ve Hz. İsa’ya ulaşmak için” yemek yemediklerini belirten “Müjde tarikatı” üyelerine yardım etmek isteyen aktivistler kurtarılan kilise üyelerinden bazılarının hala yemek yemeyi reddettiğini belirterek, mağdurlara yemek yedirebilmek için “İsa tarafından gönderildiklerini” söylemek zorunda kaldıklarını söyledi.

10HABER’de yer alan habere göre, 2023’ün şubat ayında Kenya’nın Shakahola kasabasında yetersiz beslenme nedeniyle zayıf düşen beş çocuğun ormanlık alanda bulunması dünyanın gündemine oturmuştu. Olay kısa süre içerisinde hastaneye kaldırılan çocukların hikayesinden toplu intihar soruşturmasına dönmüştü.

Kendilerine “Müjde tarikatı” diyen ancak basın tarafından “Kıyamet Günü Tarikatı” olarak adlandırılan grup üyeleri Paul Mackenzie liderliğinde “cennete ve Hz. İsa’ya ulaşmak için” yemek yemeyi reddettiklerini dile getiriyorlardı. Bunun sonucunda 400’den fazla kişinin cesedi ormandaki toplu mezarlarda bulunmuştu. Olaya ilişkin soruşturma da bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Soruşturmanın ilk halkası da ormanda bulunan o beş çocuk olmuştu, şimdi de tanıklar Mackenzie aleyhinde ifade verdi. Soruşturma ve ifade işlemleri sürerken aktivistler de tarikat mağdurlarına yemek yedirmek için “Bizi İsa gönderdi” demek zorunda kaldıklarını anlattı.

Tarikat lideri terör ve istismar suçlamalarından tutuklanmıştı

Nisan ayında çeşitli devlet yetkilileri toplu mezarlara ulaşmış ve yüzlerce kişinin ölü bedenini bulmuştu. Covid-19 sırasında bölgeye yerleşen ve bölgedeki taraftarlarının sayısı git gide artan Müjde Tarikatı’nın lideri Mackenzie terör ve istismar suçlamalarından tutuklanmıştı. Geçen sene nidan bu yana bulunan ölü bedenlerin sayısı dört yüzü geçti. Bazılarının açlıktan öldüğü bildirilen tarikat üyelerinin bazıları ise boğulma ya da dövülme yoluyla ölmüş.

Gitgide derinleşen “Kıyamet Günü Tarikatı” soruşturmasında gelinen son aşamada tarikattan kurtulan bazı tanıklar Mackenzie ve 93 tarikat mensubu aleyhine ifade verecek. Tarikat “lideri” ve 93 sanık daha önce haklarındaki kasıtlı adam öldürme suçlamalarını reddetmişti. Başka mahkemeler tarafından yürütülen soruşturmalarda ise tarikat üyeleri terör ve çocuk istismarı suçlarından yargılanıyor. Bu yılın başında Kenya Hükümeti Mackenzie ve tarikatını “organize suç örgütü” olarak tanımlamıştı.

Bir sanık hastanede öldü

Geçen hafta Mombasa Mahkemesine getirilen zanlıların zincire vurulduğu görüntülerle başlayan yeni duruşmada sanıkların sağlıksız, zayıf ve uykulu halleri de gözlerden kaçmadı. Yetkililer, sanıklardan birinin hapishanede kendisine verilen gıda ve ilacı reddettiği için geçen hafta hastanede öldüğünü açıklamıştı. Mahkemeye 90 tanık çağırıldı. İçlerinde çocukların da bulunduğu bu tanıkların çoğunun ismi ve sesi gizli tutuldu. İsmi IA olarak belirtilen 17 yaşındaki bir tanığın ifadesine göre Mackenzie bağlamını modern tıp ve güzellik standartları üzerinden kurduğu bir kıyamet mesajı veriyor. Tarikata katılanların kimlikleri ve doğum belgeleri de yok ediliyor.

Tanıklar duruşma esnasında yoğun bir çapraz sorguya maruz bırakıldı. Savunma avukatı Lawrance Obonyo tarafından tarikattaki anılarına ve azledildiklerini dair kanıtlara yoğunlaşılan sorguda 17 yaşındaki bir kız çocuğu annesi ile nerede yaşadıklarına dair çelişkili ifadeler verdi. Aktivistler ve insan hakları grupları duruşmalara bu kadar geç başlanmasını eleştirerek mağdurların sürekli travmatize edildiğini iddia etti. Duruşmalar 9 Eylül’de devam edecek.

Ayrıca hükümetin sanık seçimleri de tepki çekti. Mombasa merkezli bir insan hakları örgütü olan HAKI Afrika’da görevli olan Shipeta Mathias, yargılananlardan bazılarının da mağdur ve tanık olduğunu iddia etti. Mathias, kurtarılan kilise üyelerinden bazılarının hala yemek yemeyi reddettiğini söyledi. Aktivistler mağdurlara yemek yedirebilmek için “İsa tarafından gönderildiklerini” söylemek zorunda kaldıklarını söyledi.