Yeni Şafak yazarı Mehmet Akif Soysal, "Son üç haftadır yaşananlar tüm milletimizin gönül dünyasında çok fazla hasar bıraktı. Akıl dünyamız ise yine bu kaybedilen canlarımızdan başlayarak onların kalanlarına, bölgeye ve ötesine dair çözümler üretme arayışında. Ve muhakkak ki bu eksenden ayrılmamalıyız. Zira yaşananlar unutulmamalı ve bu kez zihinsel dönüşümü sağlamalıyız." düşüncesini dile getirdi. Soysal afet yönetiminin dijitalleştirilmesi çağrısını yaptı.
Soysal, yazısında, "Milletin ve devletin el ele vermesiyle çok büyük bir yıkımın altından kalkmaya çalışıyoruz; yüz yılın felaketi... Elbette ayağa kalkacağız. Bundan şüphemiz yok. Fakat daha iyi dair ne yapılmalı sorusunu da aklımıza getirmeliyiz… Dijital senaryolar, dijital sefer emirleri ile süreçler yönetilmeli. Afete yaklaşımımız daha sistematik olabilir; şirketler envanterlerini artık e-arşiv ve e-fatura vesilesi ile dijitalde tutmaktadır. Buradan yola çıkıp tüm Türkiye’de malzeme envanteri çıkarılabilir. Bu malzemeler dijital olarak numaralandırılıp sefer görev emrine uygun tasnif edilebilir. Bu malzemelerin operatörleri de bu tasnifte yer almalı. Ayrıca insan kaynağı için de bu süreç aynen işletilebilir. Zira SGK bildirimlerinde personelin artık mesleği yani yaptığı işi yazmak mecburi. Mühendislerimiz iş koluna uygun şekilde oda kayıtlı. Kaç adet, hangi iş kolunda, hangi vasıfta insan kaynağımız var bilmeye muktediriz" ifadesini kullandı.
Soysal, şunları kaydetti:
"Devletimiz son on yılda e-Devlet dönüşümünü başarı ile yürüttü. Artık bir çok veri e-Devlet'te zaten var. e-Devlet'te bunların irtibat bilgileri, ikametleri belli. e-Nabız vesilesi ile sağlık durumlarını bile biliyoruz. Velhasıl, ne kadar malzememiz, ne kadar insan kaynağımız, nerede var hepsi dijital ortamda belli. İş; bunları bir mobil uygulama üzerinden sefer görev emri ile yönetmeye kalıyor. Merkezi sistem de tam dijital olmalı. Her ilin komşu illeri vasıtasıyla afet türüne göre müdahale senaryosu hazırlanmalı. Buna göre ilgili ildeki afet türüne göre hazır senaryo tek tuşla işlerlik kazanmalı.
Uygulamaya konan senaryo ile merkez serverlarından mobil uygulama kullanıcılarına emir gitmeli; emirde nerede toplanacakları, hangi ekipmanı sahip olacakları, enlem ve boylamı verilmiş şekilde hangi noktada işe koyulacakları belli olmalıdır. Bu ekiplere geri destek verecek aşçısından, malzeme tedarikçisine kadar her konu dijital olarak bu sistem üzerinden yürütülmeli… Çok detaylandırabiliriz, çok zor değil, iyi planlanmış iş akışları ile bu süreçler yürütülürse tüm detaylar meydana çıkacaktır. Kabaca anlattığımız haliyle AFAD’ın kurulum amacının günümüz teknolojisi işlerlik kazanması mutlak surette gerçekleştirilmelidir."