Gündem

Yeni Şafak yazarı: Yazılı sınavdan 93,67 puan alan iki adayın sözlüde elenmesi izah edilmelidir

"Üniversitelerdeki her düzey sözlü sınavların bir sistem dahilinde analiz edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir”

görsel temsilidir

25 Ağustos 2024 08:49

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü, Bingöl Üniversitesi'nde görevde yükselme ve şube müdürlüğü için yapılan yazılı sınavda 90'ın üzerinde puan alan adayların sözlü mülakatta elenip, 63 puan alan adayın kazanmasına dikkati çektiği yazısında “izah edilmeli” çıkışında bulundu.

YÖK’ün Bingöl Üniversitesindeki sözlü sınavı denetime alması gerektiğini söyleyen Ünlü, şunları kaydetti:

“Sözlü sınavların nihai amacı en nitelikli adayın seçilmesine yardımcı olmaktır. Ortaya çıkan sonuca bakıldığında sözlü sınavların bu amacı ulaşmaktan çok uzakta olduğu görülmektedir. Ortaya çıkan feryatta bu noktada yoğunlaşmaktadır. Hasılı sözlü sınavlarda ciddi sorunlar olduğu anlaşılıyor.

Belli ki sözlü sınavlar istenen amaca ulaştırmıyor. Bu nedenle sözlü sınavlar ya tamamen kaldırılmalı ya da şeffaf bir süreç izlenmelidir. Gerçekten yazılıda çok yüksek puan alan bir adayın idareci yapılması hem kendine hem de kuruma zarar verebilir. Ancak bu durumun şeffaf bir şekilde tespiti yapılmazsa ortaya çok ciddi bir dedikodu çıkar ve yalan rüzgârı etrafı kaplayabilir.”

Ünlü “YÖK’ün üniversitelerdeki sözlü sınavları masaya yatırması ve objektif kontrol mekanizmaları kurması kaçınılmaz hale gelmiştir. Nitekim basında yer alan haberler bir bütün olarak incelendiğinde üniversitelerdeki her düzey sözlü sınavların bir sistem dahilinde analiz edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir” çağrısında bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.