Gündem

Yeni torba yasa: Havaalanı çevresindeki orman alanlarına tesis yapılmasına kapı aralanıyor

görsel temsilidir

06 Haziran 2024 06:53

AKP’nin Meclis’e sunduğu ve görüşmeleri devam eden ulaştırma alanında düzenlemeler içeren torba yasa teklifi, havaalanı çevresindeki orman alanlarına tesis yapılmasına kapı aralıyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın aktardığına göre, teklife göre, devlet ormanlarında havaalanı/havalimanı izin alanı içerisinde, sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binaları yapılmasına havaalanı/havalimanı sınırları içinde kalmak kaydıyla izin verilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ve işlettirilen yerler de dahil olmak üzere bu tesislerden herhangi bir bedel alınmayacak. Yap-işlet-devret kapsamında adına üst hakkı tesis edilen yüklenici/görevli şirketten sadece ağaçlandırma bedeli alınacak. Bunun dışında kira dahil başkaca hiçbir bedel alınmayacak.

Şimdiye kadar yapılanlar havalimanı müştemilatı sayılacak

Ayrıca teklif ile Orman Yasası’na geçici madde de ekleniyor. Buna göre, daha önce devlet ormanlarında havaalanı/havalimanı izin alanı sınırları içerisinde yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesisler havaalanı/havalimanı müştemilatı sayılacak.