Kültür-Sanat

Yeni Türkü'de unutulmaz şarkılara imza atmıştı: Müzisyen Murat Buket hayatını kaybetti

Murat Buket, Yeni Türkü grubunda 1979-1997 arasında yer aldı

23 Haziran 2024 18:56

Yeni Türkü'ye 1979'da katılan ve 1997'ye kadar grupta kesintisiz müzik yapan Murat Buket, 70 yaşında yaşamını yitirdi. Buket grubun özgün müziğine ud, klasik gitar, perküsyon, bağlama ve curayla katkı sunmuştu.

Yeni Türkü’nün klasik parçalarından olan, Can Yücel’in şiirinden bestelenen ‘Başka Türlü Bir Şey’ şarkısının girişinde yer alan udu da ‘Bana Bir Masal Anlat Baba’ şarkısındaki udu da çalan müzisyen oydu, Murat Buket. Yeni Türkü’nün kendine has müziğine ciddi katkı sunmuştu.

Yeni Türkü’nün klasikleşmiş birçok şarkısında emeği vardı

Grubun ilk albümü ‘Buğdayın Türküsü’ yayınlandıktan sonra 1979’da Yeni Türkü’ye giren ve 1997’ye kadar kesintisiz grupta çalan Buket ‘Akdeniz Akdeniz’, ‘Günebakan’, ‘Dünyanın Kapıları’, ‘Yeşilmişik’, ‘Vira Vira’, ‘Aşk Yeniden’, ‘Külhani Şarkılar, ‘Süper Baba’, ‘Telli Telli’ albüm çalışmalarında yer aldı. Bazen ud çaldı, bazen klasik gitar. Bazen curayı, bağlamayı eline aldı bazen de vurmalı çalgıları. Kimi zaman da vokal yaptı. Yeni Türkü’nün klasikleşmiş birçok şarkısında emeği vardı.

İncesaz'la 3 albüm çıkardı

1997’den sonra Yeni Türkü’den ayrılan Buket daha sonra İncesaz grubuyla üç albüm çıkardı. Dün akşam 70 yaşındaki Murat Buket yaşamını yitirdi. Yeni Türkü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Can arkadaşımızı kaybettik. Yeni Türkü’nün sesine ve müziğine çok özel katkılarda bulunmuştu” denildi.

1980’li yıllarda Yeni Türkü’nün evde yaptığı bir provada çekilen Murat Buket resmi.

Gitar çalmayı öğrenerek müziğe başladı

1954’te Ankara’da hayata gözlerini açan Buket lise yıllarında gitar çalmayı öğrenerek müziğe başlamıştı. Üniversite yıllarında içinde bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulüpleri’nde (BÜMK) koral müziği ve topluluk müziğini keşfetti, gitar ve ud enstrümanlarında yetkinleşti.

Tuğrul Bayrak ile tanışarak Yeni Türkü’ye dahil oldu

1977 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı Tepebaşı Deneme Sahnesi’nde, ‘Soloz’un Mavalı’, ‘Brecht Üçlemesi’ gibi oyunlarda hem müzisyen hem de oyuncu olarak görev aldı. 1978 yılında Ankara’ya taşınınca orada Ankara Halk Tiyatrosu’nda ‘Müfettişler Müfettişi’ başta olmak üzere birçok oyunun müziğini yaptı. Bu macera ona Yeni Türkü’nün kapılarını açacaktı. 1979 yılının son aylarında tiyatrodaki arkadaşlarının aracılığıyla Tuğrul Bayrak ile tanıştı ve Yeni Türkü’ye dahil oldu. 1997 yılına kadar da grupta kesintisiz olarak yer aldı.

Murat Buket (sağda), Yeni Türkü grubunda 1979-1997 arasında yer aldı

Aslen bankacıydı

Müzik çalışmaları yanında aslen bankacıydı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1977 yılında mezun olduktan sonra 1979 yılında sonradan Gazi Üniversitesi adıyla anılacak Ankara İktisadi Ticari Bilimler Akademisi’nde finans alanında yüksek lisans yaptı, 2009 yılındaysa Kadir Has Üniversitesi’nde uluslararası finans alanında doktora çalışmasını tamamladı.

Profesyonel kariyerini 1979 yılından beri yatırım bankacılığı alanında yapan Buket, 2002-2004 yılları arasında yabancı yatırımcı danışmanlığı yaptı. 2004 yılında finans alanında eğitimler vermeye başladı.

Bu haber 10haber sitesinden alınmıştır.