Sağlık

Yer fıstığı alerjisi olan bebekler için yeni tedavi programı

31 Temmuz 2024 14:50

T24 Dış Haberler

Avustralya, yer fıstığı alerjisi olan bebekler için dünya genelinde bir ilke imza atarak, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden duruma karşı bağışıklık kazandıracak bir tedavi programını başlattığını duyurdu. Bu programın, seçilen çocuk hastaneleri tarafından denetleneceği ve bebeklerin hassasiyetini azaltmak için günde artan dozlarda yer fıstığı tozu alacağını bildirdi.

Avustralya, sık sık "alerji başkenti" olarak adlandırılıyor ve 10 bebekten birinde gıda hassasiyetleri teşhis ediliyor. Yer fıstığı alerjisi, 12 aylık Avustralyalıların yaklaşık yüzde 3'ünü etkiliyor ve diğer gıda alerjilerinin aksine, pek çok çocuk bu durumu aşamıyor. Bunun, okul çağındaki çocuklar arasında en yaygın gıda alerjisi olduğu ifade edildi. 

Tedavi sürecinde, çocuklara her gün artan dozlarda yer fıstığı tozu verileceği ve bu süreç en az iki yıl süreceğini söyleyen programın lideri Tim Brettig, dozajın her çocuk için dikkatlice hesaplanacağını ve çocukların "bakım dozuna" ulaştığı takdirde, bu dozda iki yıl boyunca kalacaklarını belirtti.

Programın başarısı ve güvenliğinin, Ulusal Alerji Merkezi (NACE) tarafından değerlendirileceği ve sonuçlar doğrultusunda genişletilme planlarının yapılacağı düşünülüyor. Ancak, doktorlar, ailelerin ağız yoluyla immünoterapiyi denetimsiz olarak evde uygulamamaları gerektiğini vurguluyor. Dr. Brettig, "Bu program kesinlikle herkes için uygun değil." diyerek, tedavinin uzman gözetimi altında yapılması gerektiğini belirtti.