Dünya

Yerleşim karşıtı İsrailli grup: Tel Aviv, Batı Şeria'da son 30 yılın en büyük toprak gasbını onayladı

İlan, Batı Şeria'nın doğusunda Eriha yakınlarındaki Ürdün Vadisi'nin 1.270 hektarlık bir bölümünü kapsıyor

04 Temmuz 2024 14:11

T24 Dış Haberler

İsrailli insan hakları grubu Peace Now, İsrail hükûmetinin işgal altındaki Batı Şeria'da 1993 Oslo Anlaşmaları'ndan beri en büyük toprak gasbını onayladığını duyurdu. 

Peace Now, Batı Şeria'daki sivil işleri yöneten İsrail ordusunun Sivil İdare biriminin 25 Haziran'da bölgeyi devlet arazisine dönüştüren bir bildiri yayımladığını, ancak resmî bildirinin çarşamba gününe kadar yayımlanmadığını bildirdi. 

Sivil İdare'den alınan belgeye göre ilan, Batı Şeria'nın doğusunda Eriha yakınlarındaki Ürdün Vadisi'nin 1.270 hektarlık bir bölümünü kapsıyor.

İsrail'in yasadışı yerleşim genişlemesini izleyen İsrailli bir haklar grubu olan Peace Now, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bu hareketi eleştirdi ve el koymanın "İsrail'in yanında bir Filistin devleti" kurulmasını daha da zorlaştırdığını söyledi.

Grup ayrıca son açıklamanın, 1993'ten bu yana topladığı verilere göre, bu yılı İsrail'in Filistin topraklarındaki en büyük toprak gasbı haline getiren önceki birkaç duyuruyu takip ettiğini belirtti.

Rapora göre, araziyi devlet mülkü olarak ilan etmek, İsrail'in işgal altındaki topraklar üzerinde kontrol sağlamak için kullandığı başlıca yöntemlerden biri. Arazi bir kez devlet arazisi olarak belirlendiğinde, İsrail artık Filistinlilerin özel mülkiyeti olarak tanımıyor.

Peace Now'a göre, Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde yeni konut inşaatlarına yeşil ışık yakmaktan sorumlu hükümet organı olan İsrail Yüksek Planlama Konseyi, pazartesi günü onlarca İsrail yerleşiminde binlerce yeni konutu onaylamak için harekete geçeceğini söyledi.