Gündem

Yeşil Sol Parti, ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımların kesilmesini Aile Bakanı Göktaş’a sordu: Şırnak Valiliği talimat mı verdi?

20 Haziran 2023 12:27

Yeşil Sol Parti Şırnak milletvekilleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Şırnak merkez ve ilçelerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılan ödemelerin nedeni belli olmayan, herhangi bir gerekçeye dayandırılmadan kesilmesine ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Milletvekilleri, “Yaptığımız araştırmalara göre; sosyal yardım alan yurttaşların ödemelerinin kesilmeye başlaması 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin akabinde gerçekleşiyor. Ödemelerin kesilme gerekçesini öğrenmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na giden yurttaşlara, kesintinin Şırnak Valiliği’nin talimatı doğrultusunda yapıldığı bildiriliyor” ifadesini kullandı.

Yardımların kesilmesinde aile ve bireylerin siyasi tercihleri belirleyici oldu mu?

Milletvekilleri, Göktaş'a şu soruları yöneltti:

"Bakanlığın görevi bu ülkede yaşayan her yurttaşın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına göre yardımları düzenlemek ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktır. Eşitlik ilkesine göre hareket ederek yurttaşların “siyasi tercihleri” değil ekonomik ve sosyal durumları belirleyici olmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. 14.05.2023 tarihinden sonra Şırnak merkez ve ilçelerinde kaç kişinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından elde ettiği hak sahipliği sonlandırıldı? Bu yardımların sonlandırılma gerekçeleri nelerdir?
  2. Şırnak Valiliği’nin talimatı doğrultusunda; aralarında HDP, DBP, YSP yöneticileri ve yakınlarının da olduğu kişilere ödenen yaşlılık, engelli, bakıcı maaşları gibi sosyal destek yardımları ve yeşil kartların iptaline ilişkin iddialar doğru mu?
  3. Bakanlık olarak; hukuka aykırı nedenlerle gerçekleştirilmiş olduğu iddia edilen bu kesintileri yapan kamu görevlilerinin tespiti ile haklarında TCK uyarınca "görevi kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunacak mısınız?
  4. Kişilerin ekonomik durumlarında herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen sosyal yardımların kesilme nedeni nedir?
  5. İddia edildiği üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gönderilen bir isim listesi mi var? Varsa bu liste hangi kriterlere göre hazırlandı? Listeyi kim/kimler hazırladı?