Gündem

Yeşil Sol Parti'nin yeni ismi, genel başkanları ve yönetim kadrosu belli oldu

“Özgürlük İçin Yeniden"

15 Ekim 2023 09:39

T24 Ankara

Yeşil Sol Parti kongresinde partinin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak belirlendi. Partinin yeni eş başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan olurken, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri de belirlendi.

Yeşil Sol Parti’nin Eş Başkanlar ile Parti Meclisi’nin belirleneceği 4’üncü Büyük Kongre, “Özgürlük İçin Yeniden” sloganıyla Ankara Atatürk Spor Salonu’nda başladı. 10 binin üzerinde partilinin katıldığı kongrede açılış konuşmasının ardından YSP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile 27’nci dönem HDP Milletvekili Murat Çepni, Divan Eş Başkanlığına seçildi. Kongrede Divan Eş Başkanı olarak Kürtçe konuşan Meral Danış Beştaş, PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili tecriti kınadığını söyledi. Beştaş’ın konuşmasının ardından yüzleri kapalı iki kişi platforma çıkarak Abdullah Öcalan posteri açtı.

Kongre salonunda “Kürt sorununa demokratik çözüm”, “Tecride hayır barış hemen şimdi”, “Demokratik Anayasa”, “İklimi değil sistemi değiştir” sloganları yazılı pankartlar asıldı.

Demirtaş: Özgür yarınlarda görüşebilmeyi ümit ediyoruz

AKP ve MHP dışındaki tüm siyasi partilerin temsilcilerinin davet edildiği kongreye cezaevinde bulunan Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Semra Güzel, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Ayşe Gökkan, Zeynep Karaman mesaj gönderdi. Kongrede mesajı okunan isimlerden birisi de Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş, kongreye “Kongremizin başarılı olması dileğiyle tüm katılımcıları, delegeleri, dostlarımız ve kongreye gelemeyen halkımızı yürek dolusu hasretle selamlıyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi ümit ediyoruz” mesajını gönderdi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar: Yeni partimiz, yeni eş başkanlarımız, yeni yönetimimizle bu yolu büyütmek için yola çıktık

Yeşil Sol Partisi Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bir miras devraldık, bu mirası yeşil sol partiyle yol yürüyüşünü devam ettirdik. Bugün de herkesin katkısıyla yeni partimiz yeni eş başkanlarımız yeni yönetimimizle bu yolu büyütmeye, Kürt halkı başta olmak üzere demokrasi mücadelesine ses olan herkesin partisi yapmak üzere yola çıktık” diye konuştu.

İbrahim Akın: Kongremiz yeni bir sayfanın açılması bakımından bir devir teslim törenidir

Kongrede YSP Eş Sözcüsü İbrahim Akın, "Bu kongre sadece olağan bir kongre değil, olağanüstü koşullarda yaşanmış bir sürecin değerlendirilmesi ve yeni bir sayfanın açılması bakımından bir devir teslim törenidir" diye konuştu. Akın, sözlerinin devamında da şunları kaydetti:

"Biz olağanüstü koşullarda, birleşik mücadelemizin temsilcisi HDP'ye dönük her türlü operasyonları engelleyerek mayıs seçimlere dönük bir çalışma içerisindeydik. Ancak kumpas davasıyla, engellemelerle ve seçimlerde son anda bizi siyasetsiz bırakma çalışmalarının önüne geçmek için Yeşil Sol Parti tarihsel bir misyon üstlendi ve seçimlere Yeşil Sol Parti olarak girmiş olduk. Yeşil Sol Parti, HDP bileşeni olarak bu sorumluluğu yerine getirdi."

İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Akın, "Biz Filistin halkının meşru mücadelesinin yanındayız. Ancak bu savaş politikaları içerisinde özellikle Hamas'ın sivillere dönük, kadınlara dönük yapmış olduğu katliamları savunmamuz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

YSP'nin adı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi  oldu

Mesajlarının okunmasının ardından kürsüye gelen Meral Danış Beştaş, partinin yeni ismini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak belirlediklerini söyledi.

Oruç ve Bakırhan aday gösterildi

Konuşmaların ardından partililer tarafından Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan eş genel başkanlığa aday gösterildi.

Parti logosu YSP ile neredeyse aynı 

Partinin yeni amblemi ise "bilge ağacın" içinden doğan güneş oldu. Amblem "Hareketli, dinamik çizgisellikle bilge ağaç, güneş ve insan figürleriyle ekoloji, değişim ve dönüşüm tarif edilmiştir" şeklinde tanımlandı.

Tuncer Bakırhan: Rojava'nın statüsü resmi olarak tanınmalı, ilk tanıyacak ülke Türkiye olmalı

Yeni Eş Genel Başkan adayı Tuncer Bakırhan, kongrede yaptığı konuşmada "Rojava'nın statüsü resmi olarak tanınmalı, ilk tanıyacak ülke Türkiye olmalı" mesajı verdi. Ortadoğu’da derinleşen savaş siyasetine İsrail-Filistin savaşı üzerinden değinen Bakırhan, işgal anlayışına karşı halkların direnişinin meşru olduğunun altını çizdi. Kuzey ve Doğu Suriye’de sivilleri hedef alan AK Parti’nin Filistin’e dönük saldırılara karşı tepkisini “ikiyüzlülük” olarak değerlendiren Bakırhan, PKK Lideri Abdullah Öcalan’da dönük tecride de tepki göstererek "Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı" dedi.

Aşırı sağın dünyada yayılmaya başladığını ve ana akım siyasete dönüşmeye başladığını belirten Bakırhan, “Böylesi bir atmosferde bizler devrimci mücadeleyi, kültür ve ahlakı, kapitalist modernitenin insafına bırakamayız. Bölgesel ve yerel düzeyde tarihin hızlandığı bir süreçteyiz. Ortadoğu küresel dönüşümlerin hassas terazisi olmaya devam ediyor. Ortadoğu hem görkemli direniş ve değişimlerin kalbi hem de zalim diktatörlerin boy gösterdiği topraklardır” diye konuştu.

Tülay Hatimoğulları Oruç: Gençler umudumuz sizsiniz, bu partiyi ve mücadeleyi sırtlayacak yarınları kuracak sizlersiniz

Tülay Hatimoğulları Oruç da, “Sevgili genç yoldaşlarım işsizlik, barınma, eğitimsizlik bütün bu sorunlar sizlerin kaderi değildir. Daha çok örgütlenmek ve bunlarla mücadele etmenin tam da zamanıdır. Devrimci sosyalist yurtsever gençlik hareketinin öncülük ettiği pırıl pırıl sayfalarla doludur bu tarih. Faşist rejime karşı demokratik ve özgür yarınlar için 21. yüzyılın sosyalizmini devrimci, yurtsever bir ruhla kurmanın tam da zamanıdır. Gençler umudumuz sizsiniz. Bu partiyi ve mücadeleyi sırtlayacak yarınları kuracak sizlersiniz” dedi.

Yönetim kadrosu belli oldu

HEDEP'in 80 kişiden oluşan PM üyeleri:

Aysel Batyar Önsel, Bahattin Karaman, Hülya Kavuk, Öztürk Türkdoğan, Berdan Öztürk, İbrahim Akın, Perihan Pakize Sinemillioğlu, Berkat Kar, İdil Uğurlu, Recep Demirci, Beybün Aslan, İlknur Birol, Sami Evren, Beyza Zeyno Bayramoğlu, Kemal Bülbül, Selçuk Odabaşı, Burcugül Çubuk, Kerem Fırtına, Selda İlgöz Kocayiğit, Bülent Uyguner, Livan Orman, Sema Koç, Cabbar Leygara, Lütfü Kaya, Semiha Şahin, Canan Çalağan, Mahfuz Güleryüz, Semra Kıratlı, Canan Kebenç Özkan, Mediha Yüksel, Senem Eriş, Cemile Turhallı Balsak, Mehmed Ali Yavuz, Serhat Eren, Derya Arslan, Mehmet Bozgeyik, Servin Kararkoç, Diyadin Fırat, Mehmet Rüştü Tiryaki, Several Ballıkaya Çelik, Ebrü Günay, Mehmet Saltoğlu, Sevtap Akdağ Karahalı, Edanur İbrahimoğlu, Melis Emine Tantan, Sezai Temelli, Elif Bulut, Metin Kılıç, Sinem Seven, Emirali Türkmen, Muhammed Ayten, Şakire Şeyda Ataş, Ender İmrek, Murat Gökdağ, Tayip Temel, Evgil Türker, Murad Mıhçı, Tülay Korkutan, Fatma Çelik, Musa Piroğlu, Umut Vedat Açar, Fatma Koçyiğit Öner, Naciye İskender, Ümit Küçükbayatlılı, Funda Buyruk, Nevroz Şanlı, Ünal Yusufoğlu, Haci Erdemir, Nuray Özdoğan, Vedat Çınar Altan, Halime Bayram, Onur Hamzaoğlu, Vezir Coşkun Parlak, Hatice Betül Çelebi, Ömer Görünmek, Yüksel Mutlu, Hatice Doğan, Hülya Ateş, Özlem Gündüz, Özcan Teker.

Parti Meclisi yedek üyeleri:

Mehmet Resul Baykara, Sabuha Akdağ, Ali Bilen, Pirozhan Karali Güler, Sedat Şenoğlu, Sıtkı Güngör, Emin Orhan, Erkan Mete, Bayram Sarı, Nesrin Aslan, Fikret Melih Çolakoğulları, Durmuş Kılıç, İlhan Cüre, Seydos Daniş, Oğuzhan Azbay, Şakir Can, Ertürk Soysal, Hamdullah Kılıc, İhsan Seylan, Salih Tekin, Ahmet Altunay, Ömer Askara, Hasip Şan, Alaaddin Aydın, Mehmet Emin Özcan, Zeyyat Ceylan, Muhsin Aydoğdu, Rohat Gövercin, Volkan Bulut, Hatice Şeker, Selvi Kalır, Leyla Aygün, Deniz Yalçın, Arzu Fırat, Songül Tunçdemir.

Merkez Disiplin Kurulu Asil üyeleri:

Cumhur Ege, Garip Kandemir,  Zeynep Nilgün Salmaner, Emine Akyazılı, Hüseyin Gözen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Tülay Kılınç.

Uzlaşma Kurulu Asil üyeleri:

Aylin Hacaloğlu, Ayşe Erdem, Nevzat Onuk, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Mehmet Salih Yıldız.

Uzlaşma Kurulu yedek üyeleri:

Gülsen Ülker ve Süleyman Gündüz.