Gündem

Yeşim'in Akbaş cinayetinde Savcı, "kadına karşı kasten öldürme"den cezalandırma talep etti, mahkeme heyeti beraat kararı verdi

Fotoğraf: DHA

12 Temmuz 2024 20:34

Manisa'nın Demirci ilçesinde polis lojmanında başından tabanca ile vurulmuş halde bulunan Yeşim Akbaş'ın (27) ölümüyle ilgili tutuklu yargılanan komiser yardımcısı Doğan Can Yıldız (28), suçu sabit görülmeyerek beraat etti.

26 yaşındaki Yeşim Akbaş, Manisa Demirci’de 14 Nisan 2023’te, sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında, Yıldız' ait tabanca ile başından vurularak hayatını kaybetmiş, Yıldız hakkında Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'kadına karşı kasten öldürme' ve 'kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile dava açılmıştı.

Yeşim Akbaş cinayetinin 3. duruşması bugün görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Yıldız, hayatını kaybeden Akbaş'ın annesi Aysun Akbaş ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmada Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Çağlar Özdemir tarafından hazırlanan bilirkişi raporu okundu.

Sanık avukatları, bilirkişi raporuyla Yıldız'ın üzerine atılı suçlardan aklandığını savundu

Akbaş'ın "intihar etmiş ya da etmemiş olabileceği" belirtilen rapor hakkında tarafların avukatları söz aldı. Akbaş Ailesi'nin avukatı Barış Özbay, bilirkişi raporunun çelişkilerle dolu ve taraflı olduğunu ifade ederek bir heyet tarafından yeniden rapor hazırlanarak mahkemeye sunulmasını talep etti. Sanık avukatları ise komiser yardımcısı Yıldız'ın bilirkişi raporuna göre de masum olduğunu ve üzerine atılı tüm suçlardan aklandığını belirterek beraatini talep etti. Sanık avukatları ayrıca dosyada Yıldız'ın söz konusu eylemi gerçekleştirdiğine dair hiçbir delil bulunmadığını belirtti.

Yıldız: Bilirkişi raporunda şahsıma ait en ufak bir delil yok

DHA'nın aktardığı habere göre sanık Yıldız, "Yeşim'i çok seviyordum. Keşke hayatta olsaydı. Olaydan sonra onu kurtarmak için elimden geleni yaptım ama ne yazık ki kurtaramadım. Bu olayla bir ilgim olmadığını, daha önceki duruşmalarda da söyledim. Her iki bilirkişi raporunda da şahsıma ait en ufak bir delil yok. Bu nedenle beraatimi istiyorum" dedi.

"Savcı, kadına karşı kasten öldürme"den cezalandırma talep etti

Tarafların dinlenmesinin ardından savcı mütalaasını açıklayıp, sanık Yıldız'ın 'kadına karşı kasten öldürme' suçundan cezalandırılmasın talep etti. Mütalaanın ardından duruşmaya 20 dakika ara verildi.

Mahkeme heyeti, beraat kararı verdi

Aranın ardından mahkeme heyeti, suçunun sabit olmaması nedeniyle tutuklu sanık Yıldız'ın 'Şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gözetilerek beraatına karar verdi.

Aysun Akbaş: Benim kızım intihar etmedi, alınan kararla kızımın kemikleri sızladı

Mahkeme çıkışında Akbaş'ın yakınları gözyaşı dökerek karara tepki gösterdi. Akbaş'ın annesi Aysun Akbaş, “Benim kızım intihar etmedi. Bugün beklediğimiz adalet sağlanmadı. Ama Türkiye'de adaletin olduğuna inanıyorum. Bugün alınan bu kararla kızımın kemikleri sızladı" dedi.

Avukat Özbay: Verilen bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz

Akbaş ailesinin avukatlarından Özbay da duruşmanın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün Yeşim Akbaş'ın duruşması için buradaydık. Karar duruşması olacağını beklemiyorduk. Çünkü dosya kapsamında alınan bilirkişi raporu konuyu, olayı çözebilecek nitelikte olmadığı gibi yanlı ve tam anlamıyla sanık bakış açısıyla ele alınmış bir değerlendirmeydi. Biz itirazlarımızı sunduk ancak mahkeme itirazlarımızı kabul etmeyerek konuyla ilgili mütalaa istedi. Savcılık sanığın kadına yönelik kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını istese de mahkeme intihar edip etmediği ya da öldürülüp öldürülmediği konusunda bir şüphe oluştuğunu belirterek beraat kararı verdi. Biz bu kararın takipçisi olacağız. Çünkü Yeşim intihar edebilecek birisi değil. Verilen bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz."

Ne olmuştu?

26 yaşındaki Yeşim Akbaş, Manisa Demirci’de 14 Nisan 2023’te, sevgilisi Komiser Yardımcısı Doğan Can Yıldız’ın Emniyet Müdürlüğü’nün üst katındaki lojmanında, Yıldız' ait tabanca ile başından vurularak hayatını kaybetmişti.

İddianamede, Akbaş'ın ölümünden önceki gün Yıldız ile birlikte birlikte katıldığı iftar yemeğinde yüzünde herhangi bir yara bulunmayan Yıldız'ın suratındaki çiziğe dikkat çekilmiş, yüzündeki izin kedi tırmalaması sonucu olduğunu anlatan komiser yardımcısı Yıldız’ın tırnağında Akbaş’a ait doku örneğine rastlanmıştı. Yıldız, sırtındaki çiziklerin ise bir iki gün önce B.Ç. isimli şüpheli bir şahsa işlem yaparken olduğunu söylemişti.

Sanık Yıldız'ın, Akbaş’ın vurulmasından hemen sonra elini yıkadığı ve olay yerindeki polis memurlarının verdiği kolonya ile elini temizlediği tespit edilmişti. 

Mahkeme, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalması nedeniyle sanık Yıldız'ın tutukluluğunun devamına karar vermişti.

TIKLAYIN - Komiser yardımcısını elini yıkayıp kolonya ile temizlemesi tutuklatmış: Yeşim Akbaş’ın ölümüne ilişkin davada tanıdık savunma

TIKLAYIN - Yeşim Akbaş cinayetinde “intihar iddiasını” çürüten tanık ifadesi: Yeşim vurulmadan 55 dakika önce görüşmek için sözleşmişler

TIKLAYIN - Yeşim Akbaş cinayetinde acil tıp teknisyeninin ifadesi, Yeşim vurulduktan sonra dakikalarca ambulans çağırılmadığını gösterdi