Ekonomi

Yılbaşında oteller dolunca Instagram’da günlük kiralık kaçak evler tavan yaptı

1 Ocak 2024'ten itibaren, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için bakanlıktan "Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi" alınması zorunlu hale getirilmişti

31 Aralık 2024 08:56

Güncelleme: 31 Aralık 2024 09:05

Yılbaşı dolayısıyla otellerin dolmasıyla birlikte, sosyal medya üzerinden günlük kiralık evlerin sayısında büyük bir artış yaşandı. Yasal düzenlemelerden kaçan ve denetimlerin azaldığı dönemleri fırsat bilen bazı ev sahipleri ve emlakçılar, binlerce konutu kaçak olarak piyasaya sürdü. Sektör temsilcileri, ikinci el otomobil ticareti ve emlak satışının yasaklandığı gibi, günlük kiralama yapan sosyal medya hesaplarına da ceza uygulanması gerektiğini savunuyor.

Günlük kiralık evlere yönelik düzenleme sonrası, ülke çapında kayıtlı olan günlük kiralık ev sayısı 70 binden 30 bine düşmüştü, ancak, özellikle yılbaşı, resmî tatiller ve yaz aylarında kaçak kiralama faaliyetleri artış gösteriyor. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Bakırköy’de bir otel işletmecisi olan Burak Taşçıoğlu, yılbaşı öncesinde sosyal medyada artan günlük kiralık ev ilanlarına dikkat çekerek, bu durumun sektöre zarar verdiğini belirtti. Taşçıoğlu, "Nasıl ki ikinci el otomobil ticareti ve emlak satışı sosyal medyadan yasaklandıysa, günlük kiralama yapan sosyal medya hesaplarına da ceza gelmeli ve kapatılmalı. Kendilerini turizmci olarak gösteren profiller yasak olmasına rağmen, belgesiz şekilde günlük kiralık ev işi yapıyor" dedi.

1 Ocak 2024'ten itibaren, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için bakanlıktan "Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi" alınması zorunlu hale getirildi. Belgesiz olarak kiralama yapanlara ise kişi başına 100 bin lira idari para cezası uygulanıyor. İkinci kez suç teşkil eden faaliyetlerde bu ceza 500 bin liraya çıkarken, yılda dört defadan fazla kiralanması durumunda 1 milyon lira ceza kesiliyor.