Gündem

Yıldıray Oğur: Araştırma sonuçlarına göre; CHP’de işler iyi gidiyor ama bu iktidar olmaya yetmeyebilir

10 Temmuz 2024 12:33

Karar yazarı Yıldıray Oğur, dün Reform Enstitüsü “3 Ay sonra: 31 Mart tablosu kalıcı mı?” başlıklı araştırmasının verilerini köşesine taşıdı. Araştırmaya göre; CHP’nin oyunun yüzde 34’ü yeni seçmenlerden olduğunu kaydeden Oğur, genel seçim söz konusu olduğunda dış politika, milli güvenlik, büyük projeler, ulaşım, depreme karşı çalışmalar konusunda seçmen hala AKP'ye CHP’den daha fazla güvendiğini söyleyen Oğur," Yani araştırma CHP’de işler iyi gidiyor ama bu iktidar olmaya yetmeyebilir diyor." dedi.

Reform Enstitü'nün son tanıttığı araştırmasının CHP için propagandan uzak soğukkanlı ve değerli bir veri seti sunduğunu ifade eden Oğur'un köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Araştırmanın bir bölümü 14 Mayıs 2023- 31 Mart 2024 oy karşılaştırması.

CHP’ye oy vermiş seçmenlerin yüzde 18’, bu seçimde oy vermemiş.

Seçmenlerin partiler arası mobilitesi çok dikkat çekici.

Şehirli DEM seçmenlerin CHP’ye doğru akıyor. İYİP’in zaten 3te 2’si artık CHP’de.

Bu ikisini aynı anda başarmak çok önemli. Ama bir genel seçim söz konusu olduğunda CHP’nin zayıf karnı olan meseleleri de araştırma ortaya koyuyor. Dış politika, milli güvenlik, büyük projeler, ulaşım, depreme karşı çalışmalar konusunda seçmen hala AK Parti’ye CHP’den daha fazla güveniyor.

CHP’nin en iddialı olduğu konu mülteci meselesi seçmen gözünde.

Araştırmata göre AK Psrtili seçmende CHP’ye öfke ve endişe azaldı.

Bu da artık AK Partili seçmenin CHP korkusuyla mobilize edilmesini engelliyor.

Ama yine de araştırma 31 Mart için özel durumların altını çiziyor: Ekonomide ders vermek ki emeklilerin CHP’ye kayma oranı gençlerden yüksek. Ve işinde iyi aday farkı.

Yani araştırma CHP’ye işler iyi gidiyor ama bu iktidar olmaya yetmeyebilir diyor."